JAKARTA - Duizenden Indonesische moslims hebben buiten de Amerikaanse ambassade in Jakarta geprotesteerd tegen de veronderstelde ontwijding van de koran door Amerikaanse militairen op de legerbasis Guantanamo Bay in Cuba.

Zeker zevenduizend betogers zwaaiden met anti-Amerikaanse spandoeken en borden onder het aanheffen van leuzen als ,,Allahu Akbar'' (God is groot). Protestleider Ridwan Saidi zei dat de Indonesische moslims zich hadden verenigd ,,om de VS te waarschuwen dat het slechte gedrag van hun militairen de islamitische gelovigen in de hele wereld vernedert''.

Het Amerikaanse blad Newsweek meldde op 9 mei dat ondervragers in Guantanamo Bay korans op de wc hadden gelegd en in één geval door de wc hadden gespoeld. Het bericht ontketende in Afghanistan rellen waarbij vijftien mensen de dood vonden. Newsweek trok het bericht later terug en bood zijn excuses aan.

Het Internationale Rode Kruis zei donderdag dat Amerikaanse militairen wel degelijk korans respectloos hebben behandeld. Nadat de Amerikaanse regering in 2002 en 2003 daarover was verwittigd, was een einde aan de praktijk gemaakt, aldus de organisatie. Het Rode Kruis wilde niet zeggen wat er precies is gebeurd.