BRUSSEL - Liefst 5.865 kinderen en jongeren van vier tot zestien jaar die lid zijn van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), hebben het afgelopen jaar gestemd voor hun favoriete boek en auteur. De laureaten werden deze namiddag bekendgemaakt in De Vooruit in Gent tijdens het Boekenfeest.

Bij de groep tot zes jaar werd het boek Net op tijd van Bart Demyttenaere, met illustraties van Leo Timmers, het best gesmaakt. Bij de kinderen van zes tot acht jaar ging de overwinning naar Mies is raar van Brigitte Minne, met illustraties van Marja Meijer. De groep van acht tot tien jaar verkoos De wereld van Camillo van Mieke Vanpol, geïllustreerd door Ann De Bode.

Voor altijd bij jou van Karla Stoefs kreeg de meeste stemmen bij de kinderen van tien tot twaalf jaar, terwijl in de groep daarboven Na het licht van Johan Vandevelde de voorkeur van de jury wegdroeg. Bij de veertien-plussers tot slot ging de eerste plaats naar Els Beerten met het boek Lopen voor je leven.

De laureaten krijgen gegraveerde boekensteunen. Bij de bekendmaking van de laureaten vandaag waren zo'n tweeduizend juryleden aanwezig.

KJV, een project van de Stichting Lezen, is een literaire jury van kinderen van vier tot zestien jaar die jaarlijks werk van Vlaamse auteurs en vertalers lezen en bekronen. Ze lezen elk jaar een selectie van acht tot tien boeken voor hun leeftijdscategorie, die ze in plaatselijke groepen onder begeleiding of via postjury bespreken en beoordelen.