BELGRADO - Een gasexplosie in een kolenmijn in het noorden van China heeft ten minste twintig mensen het leven gekost, terwijl het dodencijfer van een eerdere mijnramp is gestegen tot veertig.

Bij een ontploffing in de mijn Hougou in Puxian in de provincie Shanxi kwamen vrijdagochtend veertien mijnwerkers om. De ramp veroorzaakte in een aangrenzende schacht een explosie waarbij nog eens zes kompels de dood vonden.

Enkele uren eerder deed zich een explosie voor in een mijn in Chengde, ten noorden van Beijing, waarbij 51 mensen ingesloten raakten. Van die ramp is het dodencijfer nu op veertig gesteld. Tien mensen raakten gewond. Het reddingswerk duurde zondag nog voort.

Het persbureau Xinhua meldde dat de gouverneur van de provincie Hebei waarin Chengde is gelegen, een straf heeft aangekondigd voor de verantwoordelijke functionarissen. De voormalige staatsmijn werd in 2003 geprivatiseerd.

De Chinese mijnbouwindustrie geldt als een van de riskantste bedrijfstakken ter wereld. In de eerste drie maanden van dit jaar kwam bij ongelukken 1.113 kompels om het leven, een stijging van 20,8 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2004.