BAKOE - De Azerbeidzjaanse politie heeft zaterdag in de hoofdstad Bakoe tientallen aanhangers van de oppositie opgepakt of met grof geweld verjaagd toen ze probeerden op een verzamelplaats te komen voor de start van een demonstratie die door de autoriteiten was verboden. Getuigen zagen hoe minstens honderd gearresteerde demonstranten in busjes werden afgevoerd en hoe de politie zelfs aanwezige journalisten tot bloedens toe sloeg.
De demonstratie van de oppositiepartijen op het centrale plein van Bakoe was door de autoriteiten verboden omdat de veiligheid in de stad erdoor in het geding zou komen. De autoriteiten wezen daarbij op de komst van verschillende buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders voor de ceremoniële ingebruikname van de oliepijpleiding van Bakoe naar het Turkse Ceyhan volgende week. Bovendien werd gezegd dat een massademonstratie in het weekend voor de ingebruikname van de pijpleiding een smet op het project zou werpen.

Maar de Noorse ambassadeur in Azerbeidzjan, Steinar Gil, verklaarde dat juist door het politieoptreden de reputatie van het land was geschaad, terwijl dat niet was gebeurd als de vreedzame demonstratie gewoon was toegestaan. ,,De gebeurtenissen van vandaag brengen president Ilham Alijev van Azerbeidzjan in diskrediet. Dit geweld is in een democratische maatschappij onacceptabel'', zei Gil, die getuige was van het politiegeweld. ,,De mensen die hier werden geslagen, vormden geen enkele bedreiging.''

Volgens de oppositiegroepen waren er duizenden mensen op de been. De autoriteiten hielden het op hooguit vijfhonderd. Er heerst grote spanning tussen de regering en de oppositie in Azerbeidzjan sinds Ilham Alijev wijlen zijn vader Gejdar in oktober 2003 opvolgde na de volgens velen frauduleus verlopen verkiezingen te hebben gewonnen. Zijn overwinning had twee dagen van hevige rellen het gevolg. De onrust ebde pas weg nadat de politie tientallen activisten van de oppositie had gearresteerd.