Karzai onder vuur voor zwak optreden tegen opium
De Afghaanse president Hamid Karzai bij zijn aankomst in Boston. Foto: ap
BRUSSEL - Nog maar net is de Afghaanse president Hamid Karzai aan zijn vierdaags bezoek aan de VS begonnen, of hij staat al in het oog van de storm. Amerikaanse functionarissen achten Karzai deels verantwoordelijk voor de gebrekkige vooruitgang in de strijd tegen de welig tierende opiumindustrie in Afghanistan.
Het bericht staat in The New York Times. De krant beroept zich op een telegram die op 13 mei vanuit de Amerikaanse ambassade in Kaboel werd verstuurd naar minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. In dat document staat dat Karzai geen ,,sterk leiderschap'' heeft willen uitoefenen om de papaverteelt aan banden te leggen. De Afghaanse president zou provinciale functionarissen nauwelijks een strobreed in de weg leggen, aldus nog het telegram.

De VS financieren een programma om de papaverteelt in Afghanistan uit te roeien. Uit papaver komt opium voort, wat op zijn beurt de bron is voor heroïne en morfine. De papaverteelt maakte in 2004 61 procent uit van het BBP van Afghanistan. Het land voorzag in meer dan 80 procent van de wereldwijde vraag naar heroïne, aldus cijfers van de VN.

Karzai sprak zaterdag vlak voor zijn afreis harde taal aan het adres van Washington. Hij wil dat alle Afghanen in Amerikaans gevangenschap (zoals in Bagram en Guantanamo) overgedragen worden aan de Afghaanse autoriteiten. Bovendien wil hij dat Kaboel de controle krijgt over de Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan. Eerder eiste Karzai straffen tegen de Amerikaanse soldaten die verantwoordelijk zijn voor mishandelingen en folteringen in Afghanistan.