JAKARTA - Zowat 7.000 mensen hebben zondag in de Indonesische hoofdstad Jakarta betoogd tegen de ontering van de koran op de Amerikaanse basis van Guantanamo in Cuba. Dat meldt de politie. Amerikaanse soldaten zouden op de basis onder meer een exemplaar van het heilige boek van de moslims in een emmer hebben gegooid die dienst deed als toilet.
De betogers verzamelden voor de Amerikaanse ambassade. Een meerderheid van hen was in het wit gekleed en de vrouwen droegen sluiers. De manifestanten hadden borden bij met slogans als ,,Verlos de moslimlanden van het Amerikaanse imperialisme'' en ,,De ontering in Guantanamo en Aboe Ghraib mag niet worden getolereerd''. Ze verwezen daarmee naar de wantoestanden eerder in de Iraakse Aboe Ghraib-gevangenis, waar Iraakse soldaten werden mishandeld door Amerikaanse militairen.

De betogers riepen onder meer ,,Vernietig Amerika en de Amerikaanse bondgenoten'' en ,,We zijn bereid ten strijd te trekken tegen Amerika, want de glorie is in handen van de islam''.

In Indonesië is ongeveer tachtig procent van de 220 miljoen inwoners moslim. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek bevestigde begin mei de ontering van de koran in Guantanamo.