RIJSWIJK _ Vrouwelijke rokers hebben twee keer zoveel kans longkanker te krijgen van het roken van sigaretten dan mannen. Mannen en vrouwen die vergelijkbare aantallen sigaretten verbruikten vertoonden een duidelijk verschil in aanleg om de ziekte krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd werd op een medisch congres in San Francisco.
Volgens prof. Diane Stover zijn vrouwen kwetsbaarder vanwege de verschillen tussen hun longweefsel en dat van mannen. Ook de wijze waarop zij kankerverwekkende deeltjes 'opnemen' en door de aanwezigheid van het vrouwelijk hormoon oestrogeen en het x-chromosoom stijgt het risico, zo meldt de Britse krant The Independent.

Stover, werkzaam bij het Sloan-Kettering Cancer Center in New York, zegt dat vrouwen vatbaarder zijn dan mannen voor de ziekte ondanks dat zij minder roken, minder diep inhaleren en pas op latere leeftijd gaan roken.

Uit vergelijkend onderzoek in meerdere landen blijkt dat het aantal vrouwelijke kankerpatiënten aanzienlijk hoger ligt dan men zou verwachten uit het aantal rokers. Een Japanse studie vond dat vrouwelijke rokers twee jaar eerder kanker kregen dan mannen.