TOKYO _ Op de eerste handelsdag van de week was er winst weggelegd voor de effectenbeurs van Tokio. De Nikkei-index ging omhoog met 299,06 punten tot 14.176,83. Dat komt neer op een stijging van 2,2 procent.
Winst was er vooral bij de technologiefondsen. Matushita en Hitachi stonden in de belangstelling omdat ze bevestigden te overleggen over de mogelijkheden van samenwerking. De twee producenten van consumentenelektronica willen zo besparen op de kosten van onderzoek en ontwikkeling.

De veranderingen in de internationale aandelenindices van Morgan Stanley hadden vrijwel geen invloed, hoewel er Japanse aandelen uit verdwijnen te gunste van Amerikaanse stukken. Ook het maandverslag van de Japanse centrale bank liet de beleggers koud. Het rapport schetste vrijwel hetzelfde, weinig optimistische beeld als het vorige.

Van de andere beurzen in Azië was alleen die van Zuid-Korea lager. De index daar ging met 0,3 procent naar beneden. In Hongkong eindigde de handel met koersen die gemiddeld bijna 2 procent hoger waren. In Australië was er sprake van een koersstijging van 0,9 procent.