ANTWERPEN _ De recente bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds is ook tijdens de gemeenteraad van gisteren in Antwerpen uitgebreid aan bod gekomen. VLD en Vlaams Blok stonden daarbij loodrecht tegenover elkaar. De VLD heeft gewaarschuwd voor de implicaties van dat soort manifestaties, ook in het buitenland. Terwijl het Vlaams Blok een oproep deed voor amnestie.
'Het was wel degelijk een event en het is bovendien weer in Antwerpen gebeurd', zo heeft Claude Marinower zijn interpellatie over de bijeenkomst van het Sint-Maartenfonds ingeleid. Het VLD-raadslid zegde aanstoot te nemen aan het openlijk en ongestoord defileren van verboden milities en heeft meteen de link gemaakt met het Vlaams Blok 'dat ooit Jean-Marie Le Pen heeft uitgenodigd om op vijftig meter van het stadhuis Bollekes te drinken'. Marinower heeft aangedrongen op aandacht en respect voor wat tijdens de oorlogsjaren is gebeurd en heeft burgemeester Leona Detiège gevraagd opdat ook het onderwijs aandacht zou hebben voor vredesopvoeding. Marinower drong ook aan op maatregelen om dit soort bijeenkomsten in de toekomst in Antwerpen te verbieden.

Burgemeester Detiège repliceerde dat de stad al het mogelijke doet en heeft gedaan om bijeenkomsten als deze onmogelijk te maken. 'Maar ik moet vaststellen dat de wetten, maar ook de besluiten van bijvoorbeeld de Cultuurpactcommissie ons dat soms bijzonder moeilijk maken', zei de burgemeester van Antwerpen. Detiège heeft het raadslid ook herinnerd aan de klachten die zij heeft neergelegd bij het Antwerpse parket.

Filip Dewinter, fractieleider van het Vlaams Blok, riep op tot 'verzoening, vergeving en amnestie'. 'Want wij willen het oorlogsverleden niet misbruiken en vragen aan alle partijen om niet het oorlogsproces van anderen te maken en de hypocrisie rond eigen gelijk eindelijk te laten vallen', aldus de oproep van de VB-voorman.