LONDEN _ De ,,IJzeren Dame'' Margaret Thatcher haalt vandaag fel uit naar de Britse premier Tony Blair. In een interview met The Daily Mail hekelt de Conservatieve ex-premier onder meer de mogelijke invoer van de euro onder een nieuwe Labour-regering. Thatcher rept van een ,,verwoestende'' Europa-politiek van Blair die ze tot haar ,,laatste zucht zal blijven bestrijden.''
De opmerkingen van Thatcher komen op het moment dat het Verenigd Koninkrijk zich opmaakt voor de parlementsverkiezingen van 7 juni. De stembusgang lijkt een grote zege op te leveren voor Blair. Thatcher houdt de Britten in het vraaggesprek evenwel een in haar ogen dreigende gruwelijke ,,overwinning van het socialisme'' voor, die koste wat kost moet worden voorkomen.

Volgens de voormalige eerste minister heeft Blair verscheidene beleidspunten uit haar ambtsperiode gebruikt om de verkiezingen van 1997 te winnen. Eenmaal aan de macht zou Labour er snel weer afstand van hebben genomen.

De huidige Conservatieve voorman William Hague zegt vandaag op zijn beurt in The Guardian dat deelname van Groot-Brittannië aan de euro slecht zal uitpakken voor zijn land, maar ook voor de kracht van de Europese eenheidsmunt. Volgens Hague betekent een Britse toetreding tot de de euro-landen dat er ,,een olifant in een roeiboot' zal stappen.