KANSAS CITY _ Charlton Heston is gisteren voor de vierde keer herkozen als voorzitter van de machtige Amerikaanse wapenlobby NRA. Het bestuur schaarde zich unaniem achter de kandidatuur van de 77-jarige oud-filmster. Dat gebeurde tijdens een conventie van de NRA in de stad Kansas City in de staat Missouri.
De rijke organisatie heeft ongeveer 4,3 miljoen leden en zet zich in voor het wapenbezit van de Amerikanen. Tijdens de conventie uitten verschillende sprekers zware kritiek op de republikeinse senator John McCain, die een wetsvoorstel heeft ingediend om de sponsoring van politieke partijen in te perken. De NRA dankt haar invloed aan de financiële ondersteuning van Amerikaanse politici.

Een andere republikein werd juist geprezen door de organisatie. Charlton Heston dankte de Amerikanen voor hun stem op George W. Bush tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

De statuten van de wapenlobby werden vorig jaar speciaal aangepast om de herverkiezing van Heston mogelijk te maken. Oorspronkelijk kon een voorzitter van de NRA maximaal twee ambtstermijnen van twee jaar aanblijven.

Heston heeft een rijkgevulde acteerloopbaan achter zich. In 1960 kreeg hij een oscar voor zijn hoofdrol in 'Ben Hur'