ANS _ De Zwitser Oscar Camenzind (Lampre-Daikin) heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. Hij versloeg in Ans zijn vier medevluchters, Davide Rebellin, David Etxebarria, Francesco Casagrande en Michael Boogerd. Raimondas Rumsas won de sprint van het peloton.
De eerste helft van de 87ste Luik-Bastenaken-Luik werd beheerst door een lange ontsnapping van de Luikenaar Marc Streel (Colstrop-Palmans). Rijdend voor het thuispubliek werd hij pas in kilometer 162 door het peloton gegrepen.

Er vormden zich herhaaldelijk kopgroepen, geanimeerd door o.a. Maarten Den Bakker en Axel Merckx. Telkens kon het peloton echter terugkomen.

De voorlaatste beklimming van de dag, Sart-Tilmant, wordt aangevat door het duo Bruylants/Vinokourov. Op twaalf kilometer van de meet volgde een algemene hergroepering. De laatste beklimming, de St.-Nicolas, wordt ingezet door zo'n vijftig renners, met alle favorieten. Zeven kilometer van de aankomst in Ans demareerde Francesco Casagrande. Alleen Boogerd, Camenzind, Rebellin en Etxebarria konden volgen. Pogingen van Raimundus Rumsas en Rik Verbrugghe om zich nog bij de kopgroep te voegen, mislukten. Uiteindelijk won voormalig wereldkampioen Camenzind de Ardeense klassieker.

RITUITSLAG
  1. Oscar Camenzind (CH)
  2. Davide Rebellin (I)
  3. David Extebarria (E)
  4. Francesco Casagrande (I)
  5. Michael Boogerd (NL)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig