DEN HAAG - Op een melkveebedrijf in het Overijsselse dorp Wijhe is zondag een nieuwe besmetting met mond- en klauwzeer vastgesteld. Het is het 26e geval in Nederland.
Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Landbouw zondag gemeld. Bij de 59 runderen van het bedrijf waren zichtbare verschijnselen van de virusziekte ontdekt. Door nader onderzoek is in de nacht van zaterdag op zondag definitief vastgesteld dat het om mond- en klauwzeer gaat.

Hoe het virus op het bedrijf is terechtgekomen, is nog onbekend. Twee kilometer rondom het besmette bedrijf worden de dieren op 63 veehouderijen uit voorzorg gedood en vernietigd. Het ministerie van Landbouw heeft de betrokken boeren inmiddels ingelicht.

Het ministerie gaat er vooralsnog vanuit dat de nieuwe besmetting geen gevolgen heeft voor de export van vlees en melk. De uitvoer vanuit het zuiden en westen van Nederland zou maandag om 17 uur weer zijn toegestaan, tenzij er nieuwe besmettingen zouden worden vastgesteld buiten de bekende MKZ-gebieden. Volgens het ministerie ligt Wijhe in het toezichtsgebied van de eerdere besmettingen rond Oene. Maandag moet de Europese Commissie echter uitsluitsel geven over deze interpretatie, aldus de woordvoerster van het Nederlandse ministerie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig