JERUZALEM - In het centrum van de Israëlische plaats Kfar Saba, zo'n 20 kilometer ten noorden van Tel Aviv, is zondagochtend tijdens het spitsuur een zelfmoordaanslag gepleegd. Volgens de politie en hulpverleners van het Israëlische Rode Kruis vielen er minstens twee doden en bijna veertig gewonden. Zeker twee personen zijn in kritieke toestand. Zondag is een gewone werkdag in de joodse staat.
De ontploffing, waarschijnlijk het werk van een Palestijnse extremist, had volgens een zegsman van de politie plaats nabij een volle bus die bij een halte stond. Een van de doden zou de pleger van de aanslag zijn.

Kfar Saba, dicht bij de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, was ruim een week geleden het toneel van twee explosies. Toen viel er alleen een gewonde.

De aanslag zondag in de 75.000 inwoners tellende plaats is nog door niemand opgeëist, maar de Israëlische regering zegt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk te houden.

Het incident had plaats enkele uren nadat Israël en de Palestijnen weer met elkaar overlegden over de veiligheidssituatie. Het ging om het eerste officiële overleg in twee weken. Er zijn overigens tussentijds wel informele bijeenkomsten geweest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig