DAKAR - In het West-Afrikaanse Gambia is een staatsgreep van hoge militairen verijdeld. Dat verklaart althans de Gambiaanse staatsradio. Zes legerofficieren zouden gevangen zijn genomen.
Legercommandant kolonel Ndure Cham zou deel uitmaken van de samenzwering en voortvluchtig zijn. De radio meldde dat onder de zes arrestanten een legerwoordvoerder is. Gambianen zeiden telefonisch dat in de hoofdstad Banjul veiligheidsmaatregelen waren genomen en dat personenauto’s op hoofdwegen werden doorzocht.

President Yahya Jammeh brak een bezoek aan Mauritanië af en ging op weg naar Banjul. Oud-militair Jammeh kwam in 1994 zelf via een coup aan de macht. Hij won sindsdien verkiezingen, maar tegenstanders beschuldigden hem herhaaldelijk van verkiezingsfraude.

Het kleine Gambia, dat omsloten wordt door Senegal en slechts 1,5 miljoen burgers telt, is sinds 1994 negenmaal het toneel geweest van couppogingen. Veel Gambianen geloven dat de gemelde coups niet veel anders waren dan voorwendsels van de machthebbers om het leger van ongewenste elementen te zuiveren.