Akkoord over besparingen bij General Motors
Werknemers van General Motors voeren actie bij het hoofdkantoor
TROY - De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) en de leverancier van onderdelen Delphi hebben een akkoord bereikt met de vakbond United Auto Workers (UAW) over een programma van vrijwillig vertrek en brugpensioen voor hun werknemers. Het akkoord heeft betrekking op alle 129.000 personeelsleden. Duizenden van hen kunnen het bedrijf nu vervroegd verlaten, wat de broodnodige besparingen oplevert.
Zonder dit akkoord dreigde een staking die volgens analisten tot de mogelijke ondergang van GM kon leiden. Over de vertrekregeling werd al maanden onderhandeld. Het plan is zowel van levensbelang voor Delphi, dat sinds oktober vorig jaar onder een gerechtelijk akkoord werkt en daarom 20.000 jobs wil schrappen, als voor GM dat aan een herstructurering bezig is waarbij 30.000 banen verdwijnen.

Hoeveel de vertrek- en brugpensioenregeling de bedrijven uiteindelijk zal kosten, is nog niet duidelijk: alles hangt immers af van het aantal mensen dat er een beroep op doet. Bij Delphi komen zo'n 13.000 werknemers in aanmerking. Hun vertrekvergoeding kan oplopen tot 35.000 dollar. Zo'n 5.000 werknemers krijgen de keuze om ten laatste tegen september volgend jaar naar GM terug te keren. Tot 1999 was Delphi een onderdeel van de General Motors groep, tot het werd afgesplitst. Dat gebeurde met de belofte dat GM zou blijven instaan voor pensioenen en gezondheidszorg. GM heeft al 3,6 miljard dollar opzij staan om deze regeling te financieren.

GM boekte het voorbije jaar een nettoverlies van 10,6 miljard dollar. Tussen 8 oktober en einde januari, heeft Delphi een nettoverlies van 1,37 miljard dollar opgetekend.