Lego boos op VN
Foto: rr
BRUSSEL - De Deense speelgoedfabrikant Lego is boos op het Hoog Commisariaat voor de Mensenrechten. De steen des aanstoots is het gebruik van een speelgoedblokje op een affiche tegen racisme met als slagzin 'Racisme neemt vele vormen aan'. Het blokje lijkt als twee druppels water op een Lego-blokje. VN-woordvoerder José Luis Díaz ontkent dat de affiche ,,geheime bedoelingen'' had.
De bewuste affiche verscheen gisteren on line naar aanleiding van de 'Internationale dag tegen het racisme'. Ze toont een handvol in elkaar gelegde puzzelstukken met daarnaast een rood blokje dat 'uitgesloten' is van de puzzel omdat het er niet in past. Maar door de specifieke lay-out lijkt het blokje net de agressor te zijn. De link met de hetze rond de moslimcartoons was alvast snel gelegd.

Volgens VN-woordvoerder Luis Díaz was het beslist niet de bedoeling om in te spelen op de recente gebeurtenissen in Denemarken. ,,Het is jammer dat de affiche op die manier wordt geïnterpreteerd en dat de racisme-boodschap daardoor verloren dreigt te gaan.''

Lego is er niet gelukkig mee en vraagt zich af waarom de VN haar speelgoed gebruikt in een affiche zonder raadpleging van het bedrijf. ,,We betreuren dat de Verenigde Naties onze toestemming niet gevraagd hebben. De affiche kan de indruk wekken dat Lego gelieerd is aan racisme of zelfs een racistisch bedrijf is'', zegt Lego-woordvoerder Charlotte Simonsen.