Kazaa op zwarte lijst van antispyware-organisatie
BRUSSEL - De antispyware-organisatie Stopbadware.org heeft vier programma’s, waaronder het p2p-programma Kazaa, op de zwarte lijst gezet. De vier programma’s zouden volgens de organisatie het gedrag van de gebruiker bijhouden en deze informatie doorsturen naar marketingbedrijven, zo schrijft de nieuwswebsite Webwereld.
Naast Kazaa waarschuwt Stopbadware.org ook voor het anti-spywareprogramma SpyAxe, Mediapipe van het Britse bedrijf Net Publican en Waterfalls 3, dat te downloaden is via Screensavers.com. Volgens woordvoerder John Palfrey van Stopbadware.org overtreden de vier programma’s duidelijk de richtlijnen die de organisatie heeft opgesteld.

,,Drie van de vier programma’s installeren geniepige mechanismen, passen instellingen in andere programma’s aan en zijn als programma vaak moeilijk van de computer te verwijderen'', aldus Palfrey. Dat laatste zou ook bij Kazaa het geval zijn. Bij het verwijderen van het p2p-programma zouden er namelijk bestanden achterblijven. Waterfalls 3 deugt nog het minst. Het zou volgens de onderzoekers drie programma’s aan de Windows-opstartmap toevoegen en wordt daardoor algemeen beschouwd als spyware. Stopbadware.org werd opgericht in januari.