Vervotte helpt jonge ouders slapen
BRUSSEL - Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte lanceert samen met Kind & Gezin een stappenplan rond slaap voor jonge ouders. In een brochure krijgen ze concrete tips om hun nachtrust te verbeteren.
Een op de vier ouders van kinderen tussen twee en drie jaar heeft met slaapproblemen van hun kind te maken. Daardoor komen ze zelf ook slaap tekort en zijn ze oververmoeid. Uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool in Gent bij 400 moeders blijkt dat 70 procent van hen een jaar na de bevalling met vermoeidheid te maken heeft. Bij de meeste vrouwen gaan die klachten gepaard met hoofdpijn en rugpijn.

In de nieuwe brochure van Kind & Gezin krijgen ouders informatie en tips over hoe hun kind de nodige nachtrust te bezorgen en dus zelf ook beter te slapen. Zo wordt het opbouwen van een slaapritueel gepromoot en krijgen ouders de raad om niet toe te geven aan de technieken die kinderen soms toepassen om het slapengaan zo lang mogelijk uit te stellen. De brochure bevat ook tips over hoe als ouders te reageren bij slaapwandelende kinderen of kinderen met nachtelijke paniekaanvallen.

De brochure over slaapproblemen bij kinderen is terug te vinden op de website van Kind & Gezin in de rubriek ‘nieuws’. Ouders kunnen ook een papieren exemplaar vragen aan de verpleegkundige van Kind & Gezin.