VS wil verbod op info door foltering
Foto: epa
WASHINGTON - Het Amerikaanse Witte Huis zou deze week een verbod leggen op het gebruik van bewijzen die door foltering verkregen worden. Het gaat vooral om de informatie die de militaire rechtbanken in Guantanamo hebben vergaard. Dat is helemaal het tegenovergestelde van wat Washington vorig jaar heeft beslist, schrijft de krant de Wall Street Journal.
De beslissing komt enkele dagen voor het hoogste gerechtshof van de VS oordeelt over de legaliteit van de militaire rechtbanken. Deze rechtbanken zijn na de aanslagen van 11 september in het leven geroepen om buitenlandse verdachten van oorlogsmisdaden te berechten.

Salim Hamdan, een beschuldigde uit de gevangenis van Guantanamo, heeft het bestaan van deze rechtbanken aangevochten. Hamdan werd herkend als de chauffeur van Osama Bin Laden, maar deze bekentenissen werden door foltering verkregen.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie, commandant Jane Boomer, vindt een debat over de legaliteit van de militaire rechtbanken nutteloos. ,,President Bush heeft duidelijk gezegd dat de VS foltering niet toestaat. Minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft respect voor de wil van de president, maar volgens hem was het niet nodig om het publiekelijk te zeggen. Nu zou de buitenwereld kunnen denken dat we de verdachten echt gefolterd hebben’’, klinkt het.

,,Het ministerie van Defensie heeft de procureurs verboden om verklaringen te gebruiken die het resultaat zijn van folteringen, en de rechtbanken mogen er ook geen gebruik van maken’’, verduidelijkt Jane Boomer.