Minder winst voor TUI-groep
Foto: belga/afp
HANNOVER/BRUSSEL - Het Duitse TUI, zowat de grootste toerismegroep ter wereld, heeft woensdag ietwat teleurstellende resultaten over 2005 bekendgemaakt.
De nettowinst bedroeg 494,8 miljoen euro, of 13,5 procent minder dan het jaar voordien. De omzet daarentegen steeg met 8,7 procent tot 19,6 miljard euro. In België kende TUI-dochter Jetair een groei van 18 procent, tot 1,49 miljoen klanten. De omzet steeg 9%, en de Belgische afdeling behoort naar eigen zeggen ,,tot de meest winstgevende van de groep'', zo blijkt uit een mededeling.

De lagere winst voor de TUI-groep is volgens topman Michael Frenzel het gevolg van de mindere resultaten bij de intussen verkochte staaldochter in de VS. In Frankrijk wogen dan weer de voorstedelijke rellen van het najaar op het toerisme.

Wat de kernactiviteiten van de groep betreft, toerisme en scheepvaart, was de ontwikkeling het voorbije jaar wel positief. De omzet in de toerisme-activiteit, goed voor 70 procent van het groepszakencijfer, steeg met 5,8 procent tot 14,1 miljard euro. Dat is een hogere groei dan de reismarkt wereldwijd. De bedrijfswinst steeg in deze activiteit met 2 procent tot 360 miljoen, wat veel minder is dan de 10 procent groei die TUI had vooropgesteld.

Kerstperiode

Vooral in de afdeling West-Europa, waartoe Frankrijk behoort, werd onverwacht verlies gemaakt. ,,De rellen in de Franse banlieus hebben geleid tot een enorm inkomensverlies aan het eind van het jaar, in het bijzonder tijdens de kerstperiode'', luidt het in een mededeling. De Fransen bleven massaal thuis tijdens de rellen: de omzet dook er 20 procent lager dan het jaar voordien.

TUI is de nummer vijf wereldwijd inzake maritiem transport, sinds de overname van het Canadese CP Ships. In deze activiteit bleef de winst stabiel in vergelijking met 2004. Eind dit jaar gaat TUI beslissen of ze cruises voor het grote publiek gaat aanbieden. De reisorganisatie vindt het alvast een ,,interessante en attractieve markt'', maar de beslissing zal in belangrijke mate afhangen van de mogelijkheid om cruiseschepen te verwerven.

Calabrië

TUI gaf woensdag geen winstvooruitzichten voor 2006 vrij. De groep verwacht dit jaar wel een omzet van 22 miljard euro te behalen. De Belgische activiteiten kenden het voorbije jaar een groei. Het aantal reizigers bij Jetair steeg met 18 procent tot 1,49 miljoen. De groei werd opgetekend in alle vakantieformules; vliegvakanties, autovakanties, sneeuwvakanties en stedenreizen, zo luidt het.

De geconsolideerde omzet steeg met 9% tot 913 miljoen euro. Precieze winstcijfers werden niet meegedeeld, behalve ,,dat die in de lijn liggen met 2004 en daarmee tot de meest winstgevende van de groep behoren''. Ook de luchtvaartmaatschappij van Jetair, Jetairfly, boekte goede resultaten. De bezettingsgraad lag op 90 procent en het aantal bestemmingen werd gestaag uitgebreid, dit jaar met Thessaloniki en Calabrië. Dit resulteert de volgende maanden trouwens in de creatie van 100 nieuwe banen, zo staat in de mededeling. Er wordt binnenkort ook een achtste toestel Boeing 737-400 in gebruik genomen door Jetairfly.