Microsoft opnieuw bereid concurrenten te helpen
Foto: rr
BRUSSEL - De Amerikaanse softwaregigant Microsoft verklaart zich bereid om gratis en ongelimiteerd bijstand te verlenen aan concurrenten die toepassingssoftware willen ontwikkelen die draait op Windows. Microsoft zet hiermee een stap in de richting van de Europese Commissie. Maar die is niet onder de indruk.
De aankondiging van Microsoft is een zoveelste stap na de veroordeling wegens machtsmisbruik door de Commissie in maart 2004. Naast de betaling van een boete van een half miljard euro moest Microsoft ook technische informatie beschikbaar stellen over de besturingssoftware Windows. Microsoft maakt namelijk misbruik van de bijna-monopoliepositie in de besturingssoftware om ook sterk te staan in de ontwikkeling van toepassingssoftware.

Onder druk van de Commissie heeft Microsoft technische informatie over Windows beschikbaar gesteld, maar volgens concurrenten én onafhankelijke experten is die informatie niet bruikbaar. Het is daarom dat Microsoft nu personeel ter beschikking stelt van wie hulp nodig heeft.

De Commissie spreekt over een constructief voorstel, maar zegt dat de prioriteit moet gaan naar bruikbare informatie, niet naar hulp. Volgende week donderdag en vrijdag wordt Microsoft gehoord door de Europese Commissie over de uitvoering van het vonnis van 2004. Als het bedrijf er niet in slaagt haar goede trouw te bewijzen, is een dwangsom van 2 miljoen euro per dag nabij.