Tarieven stijgen zonder dat consument het merkt
Foto: mhb
BRUSSEL - De transmissietarieven gaan op termijn geleidelijk stijgen als gevolg van investeringen in de verbindingen met de buurlanden. Dat heeft Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, woensdag gezegd. De consument zal de hogere kost amper voelen, verzekert de netbeheerder.
Elia investeert in de interconnectie, de verbindingen met de buurlanden. Zo is sinds november 2005 geïnvesteerd in de verbinding tussen Avelin in Frankrijk en Avelgem in België. De capaciteit tussen Chooz (Frankrijk) en Monceau (België) moet in de tweede helft van dit jaar worden verhoogd. België is dan ook één van de best geïnterconnecteerde landen in Europa. Alleen Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije doen nog beter qua openingsgraad. Die investeringen in interconnectie hebben echter geen verband met stijgende consumptie in België, aldus gedelegeerd bestuurder Daniel Dobbeni. Elia wordt er ook niet voor vergoed.

Er is ook een potentiële afname van de inkomsten van de veiling van grenscapaciteit. Elia krijgt dus af te rekenen met een hogere kost, wat zich op termijn en geleidelijk zal vertalen in hogere tarieven voor het transport over het hoogspanningsnet. Volgens Dobbeni zal de consument hier weinig van merken. De transmissiekosten zijn immers maar goed voor 8 procent van de stroomfactuur van de gezinnen (distributiekosten zijn goed voor 36 pct, de energieprijs voor 32 pct en heffingen en belastingen voor 24 pct).

Compensatie

Bovendien vergroot Elia met de investeringen de toegang tot competitieve stroomprijzen in de buurlanden, wat de kost van energie - goed voor 32 pct van de factuur - moet doen dalen. Er is dus een zekere compensatie. Voor de KMO’s zijn de transmissiekosten goed voor 15 procent van hun factuur, bij de grote bedrijven is dit 22 procent.

Hier weegt het aandeel van de energiekost ook veel zwaarder. In 2006 plant Elia voor 140 miljoen investeringen. Dat is zonder overnames gerekend. Elia wil het volledige hoogspanningsnet in handen krijgen. Nu ontbreken er stukken netten op het netwerk van 30.000 tot 70.000 volt, goed voor 10 pct van het net. Het gaat om de netten Interelectra, WVEM, ALE en AIESH.