LONDEN - Minstens vier van de twaalf zakenlui die de Britse regeringspartij Labour miljoenen ponden leenden, eisen hun geld terug nu ze genoemd worden in het financieringsschandaal rond de partij van premier Tony Blair. Dat schrijven Britse kranten.

De Daily Telegraph noemt Chai Patel, Rod Aldridge, Sir Christopher Evans en Barry Townsley. Volgens de Times eisen minstens zes van de twaalf zakenlui dat de lening integraal wordt terugbetaald. De krant noemt, naast de vier namen van de Daily Telegraph, ook Sir David Garard en Lord Sainsbury.

Het financieringsschandaal rond Labour kwam aan het licht na de publicatie van een lijst van mensen die in de herfst van 2005 door Tony Blair waren voorgedragen voor een zitje in het Hogerhuis. Onder hen bevonden zich heel wat zakenlui die Labour geld hadden geleend ten belope van enkele miljoenen pond.

De partij wordt er nu van verdacht een achterpoortje te hebben gebruikt om de wet op de partijfinanciering te ontlopen. In Groot-Brittannië moeten alle giften aan politieke partijen hoger dan 5.000 pond (7.200 euro) worden geregistreerd. Voor leningen geldt deze regeling echter nog niet. Volgens Blair is er dus niets onwettelijk gebeurd. Tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis sloot hij woensdag dan ook uit dat hij binnenkort zijn ontslag zal geven in de nasleep van deze affaire, zoals enkele kranten de jongste dagen hebben gevraagd.

Scotland Yard heeft op basis van drie klachten een onderzoek ingesteld naar de ,,geheime leningen''. De klachten zijn gebaseerd op een wet uit 1925 die tot stand kwam na een gelijkaardige affaire.

Labour gaf toe dat het bij de parlementsverkiezingen van 2005 omgerekend 21 miljoen euro aan geheime kredieten ontving. De namen van de twaalf geldschieters -allen rijke zakenlui- werden gisteren bekendgemaakt.