BELGRADO - In Servië zijn door aardverschuivingen tientallen huizen verwoest. Meer dan duizend mensen zijn geëvacueerd. De aardverschuivingen zijn volgens deskundigen veroorzaakt door zware regenval en smeltende sneeuw.

In de regio rond Trstenik, 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Belgrado, is de noodtoestand afgekondigd nadat tientallen huizen waren beschadigd. Er zijn geen meldingen van gewonden binnengekomen. Elders in Servië zitten dorpen zonder elektriciteit of stromend water en zijn wegen en huizen verwoest of beschadigd.

De aardverschuivingen begonnen enkele dagen geleden en zijn steeds erger geworden. De laatste dagen is er geen regen meer gevallen.

Aardschok

Rond 12.25 uur vanmiddag werd Midden-Servië opgeschrikt door een aardschok met een momentmagnitude van 4,5. Het epicentrum lag bij Mionica, ongeveer 75 kilometer ten zuidwesten van Belgrado, aldus het Servische Seismologisch Instituut.

In het stadje Gornji Milanovac, honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad, kwamen dakpannen naar beneden en ontstonden scheuren in de muren van enkele oude gebouwen. Bewoners vluchtten in paniek hun huizen uit, maar er is geen melding gemaakt van gewonden, aldus het persbureau Beta.