BASF investeert miljard euro in Antwerpen
Foto: belga
ANTWERPEN - De chemiereus BASF investeert tussen 2006 en 2008 meer dan 1 miljard euro. Daardoor worden niet alleen 100 nieuwe en permanente jobs geschapen, maar zal er voor 3 jaar bijkomend werk zijn voor zo’n 3000 personen. De investeringsprojecten situeren zich vooral in de productielijnen voor de polyurethaan, grondstoffen die de basis vormen voor tal van schuimstoftoepassingen.
Naast de uitbreiding van de capaciteit van de steamcracker, de basisinstallatie van de Antwerpse vestiging, met 30 procent zullen in totaal vijf nieuwe productie-eenheden worden gebouwd. ,,Deze investeringen versterken onze Verbund-structuur en de sterke productievervlechting. Maar ook onze doorgedreven energie-integratie, onze milieu en logistieke concepten zijn troeven in dit belangrijke uitbreidingspakket,'' zegt John Dejaeger, gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen.

Begin 2008 zouden de vijf nieuwe installaties in de polyurethaanketen startklaar moeten zijn en moet ook de uitbreiding van de steamcracker worden gerealiseerd. Bijkomend zal dat de komende drie jaar een gemiddelde werkgelegenheid meebrengen voor bijna 2.000 medewerkers van contractoren. De piek wordt verwacht voor de zomer van 2007, als op de site van BASF Antwerpen dagelijks meer dan 3.000 medewerkers van contractoren actief zullen zijn in constructie en montage.

Jobdag

Dejaeger verwees bovendien naar nog eens twee bijkomende investeringsprojecten. Zo zal er een nieuwe acrylzuurinstallatie gebouwd worden en wordt de productie van superabsorberende polymeren eveneens uitgebreid. BASF wil haar bestaande productiecapaciteiten voor acrylzuur en superabsorberende polymeren in Antwerpen evenals die voor butylacrylaat in Ludwigshafen verhogen. De beslissing werd genomen op basis van bestaande en nieuwe leveringsovereenkomsten met strategische klanten. ,,De afzet van de bijkomende volumes is daardoor reeds in belangrijke mate verzekerd'', zegt dr. Markus Kramer, leider van de divisie Veredelingspolymeren. Deze nieuwe capaciteiten zullen ten laatste in 2008 ter beschikking komen.

Tegen 2008 wordt de opstart verwacht van het nieuwe HPPO-project, een nieuwe technologie voor de productie van propyleenoxide op basis van waterstofperoxide en propyleen. Dit HPPO-project wordt gerealiseerd in samenwerking met Solvay (HP) en met Dow Chemical (PO). Tot nu toe moest BASF Antwerpen het benodigde propyleenoxide invoeren. Air Liquide kondigde eerder deze maand al aan dat het een tweede productie-eenheid voor waterstof (Jupiter II) op de vestiging van BASF Antwerpen zal bouwen. Het gaat om een investering van 80 miljoen euro en een productie-eenheid van wereldformaat. De vraag naar waterstof door BASF zal immers sterk toenemen.

Om deze sterke groei te kunnen opvangen en om de geschikte kandidaten te vinden, organiseert BASF Antwerpen op 1 april 2006 een speciale jobdag in het ’Metropolis-complex’ van Antwerpen.