MADRID - De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft een permanent staakt-het-vuren afgekondigd. De wapenstilstand zou vrijdag ingaan. De Spaanse regering reageert voorzichtig.

De Spaanse televisie zond vanmiddag een videobooschap uit , voorgelezen door drie gemaskerde mannen. De drie waren in het zwart gekleed met een Baskische muts en ze droegen witte bivakmutsen. Ze zaten aan een tafel, omringd door vlaggen die de zeven Baskische provincies voorstellen.

Eerder werd al een mededeling verspreid via Baskische media. Volgens het bericht wil de ETA met de wapenstilstand ,,het democratische proces in Baskenland vooruithelpen en een kader opzetten waarbinnen de rechten van het Baskische volk erkend zullen worden''. ,,Aan het eind van dat proces zouden de Baskische burgers de macht moeten hebben om over hun toekomst te beslissen. Het einde van het conflict is mogelijk. Het is de wens en de wil van de ETA.''

Regering voorzichtig

De Spaanse regering van de socialistische premier José Luis Rodriguez Zapatero reageert eerder voorzichtig op de aankondiging van een staakt-het-vuren van de ETA. ,,Het is goed nieuws voor alle Spanjaarden'', zo liet vice-premier Maria Teresa Fernandez de la Vega weten, ,,maar de regering is wel verplicht meer dan ooit voorzichtig te zijn''. ,,Ik hoop dat dit het begin van het einde is. De regering zal overleggen met alle politieke machten waarvan ze steun hoopt te krijgen.''

Er circuleren al langer geruchten dat de ETA een staakt-het-vuren zou afkondigen. Zeker na de Al-Qaeda-aanslagen van 11 maart 2004, waarbij honderden doden vielen, was het duidelijk dat nieuwe aanslagen de Baskische zaak geen goed zouden doen in de publieke opinie.

De socialistische regering in Spanje bood al onderhandelingen aan met de ETA, op voorwaarde dat die het geweld liet varen. De afscheidingsbeweging weigerde daar eerder op in te gaan en pleegde recent nog een aantal kleine aanslagen. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Meer dan 800 doden

De strijd voor een onafhankelijk Baskenland heeft sinds 1968 al meer dan 800 levens geëist. De laatste dodelijke slachtoffers vielen in maart 2003. Toen kwamen twee politiemannen om door een autobom in Sanguesa.

In september 1998 kondigde de ETA al een permanent staakt-het-vuren af, maar ruim een jaar later, in december 1999, kwam de groep daarop terug. De Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de ETA als een terroristische groepering.