BRUSSEL - De Europese Unie vaardigt een vliegverbod uit tegen vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen uit de Democratische Republiek Congo. Enkel de maatschappij Hewa Bora Airways ontsnapt aan een algemeen vliegverbod. Dat blijkt uit de zwarte lijst van gevaarlijke maatschappijen die de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd.

De zwarte lijst is samengesteld op basis van informatie van de lidstaten. Met betrekking tot Congo stelden de experts vast dat de plaatselijke luchtvaartautoriteiten de vereiste veiligheids- en controlemaatregelen niet adequaat kunnen toepassen.

Op basis van informatie van de Belgische overheid maken de experts een uitzondering voor Hewa Bora Airways. Volgens de Belgische overheid heeft de maatschappij enkele tekortkomingen uit het verleden opgelost. Ook liet België de Commissie weten dat de inspectiediensten Hewa Bora nauwlettend in het oog zullen houden. Wel mag de maatschappij enkel met welbepaalde types vliegtuigen opereren in Europa.

Naast de Congolese werden ook maatschappijen uit Sierra Leone, Swaziland en Equatoriaal Guinea in hun geheel als onveilig beschouwd. Ook het Rwandese Silverback en maatschappijen uit Noord-Korea, de Comoren, Thailand, Kirgizstan, Afghanistan en Kazakhstan staan op de zwarte lijst. In totaal gaat het om 92 maatschappijen.