Zege Italië op WK voetbal beste impuls voor economie
De economen van de Nederlandse bank ABN Amro hopen dat de ontknoping van het wereldkampioenschap voetbal komende zomer een herhaling oplevert van het WK in 1982. Toen versloeg het Italiaanse elftal de Duitsers in de finale met 3-1. Een nieuwe eindoverwinning van de Italianen dit jaar zou de beste impuls opleveren voor de wereldeconomie.

ABN Amro bestudeert traditiegetrouw de economische gevolgen van grote internationale voetbaltoernooien. Daarbij gaan zij uit van de positieve gevolgen voor de economie van het winnende land.

De winnaar van het WK in Duitsland moet volgens de berekeningen uit Europa komen. De economische impuls van een overwinning van de Verenigde Staten zou het onevenwicht in die economie verder vergroten. En in de Aziatische landen dreigt bij winst het gevaar van oververhitting. De sterke voetballanden uit Latijns-Amerika hebben als nadeel dat hun economieën op wereldschaal weinig voorstellen.

Binnen Europa pleiten de economen voor een finale tussen Duitsland en Italië, omdat beide zwaargewichten economisch flink op achterstand staan. Een teruglopende industriële productie, een laag ondernemersvertrouwen en de noodzaak van economische hervormingen levert het pleidooi op voor een Italiaanse zege.

Uit economisch oogpunt kan de Nederlandse bondscoach Marco van Basten maar beter niet met de trofee aan de haal gaan. De Nederlandse economie is te klein, waardoor de rest van de wereld nauwelijks kan profiteren van de verwachte opbloei na een overwinning van Oranje, luidt het.