ANTWERPEN - De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de organisator van grootschalige naturalisatiefraude veroordeeld tot drie jaar cel. In totaal 166 asielzoekers, van wie het merendeel afkomstig uit Georgië, Rusland of Israël, verkregen de Belgische nationaliteit hoewel ze daar niet voor in aanmerking kwamen.

Abraham Melikhov (50), de vroegere ’Godfather’ van het Antwerpse Falconplein en de organisator van de fraude, werd bij verstek veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 10.000 euro. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Een ambtenaar van de dienst naturalisatie in Brussel kreeg twaalf maanden cel met uitstel en 5.000 euro boete. Volgens de rechter leverde Jean Pierre V. Melikhov onmisbare hulp in ruil voor voordelen in natura, zoals chocolade, parfum en vodka. De ambtenaar zorgde ervoor dat de dossiers die Melikhov hem toeschoof een positief advies kregen van de commissieleden. De ambtenaar ontkende dat hij ook maar iets verkeerd had gedaan.

Van de 166 beklaagden werden er twee tot een effectieve celstraf van acht maanden veroordeeld, 66 kregen acht maanden cel met uitstel, en zes beklaagden kwamen er met een opschorting vanaf.