,,Mottenballentaks’’ kan 400 miljoen euro opbrengen
SP.A-senator Bart Martens Foto: wdk
BRUSSEL - De Vlaamse socialisten van de SP.A willen de Belgische energiemarkt grondig hervormen. Met zijn voorstel wil senator Bart Martens voor ,,echte en eerlijke'' concurrentie zorgen, de prijzen drukken en investeringen in performante centrales uitlokken. Centraal in het voorstel staat de invoering van een mottenballentaks, die de Belgische schatkist honderden miljoenen moet opleveren.

De geplande fusie tussen nutsbedrijven Suez en Gaz de France veroorzaakt bij de verschillende partijen ongerustheid. Gevreesd wordt voor een zeer verregaande monopoliepositie binnen de energiemarkt. Het voorstel van Bart Martens valt uiteen in twee delen. Enerzijds wordt op vlak van productie en levering monopolievorming tegengegaan. Anderzijds wordt bij het beheer van de netwerken meer onafhankelijkheid gegarandeerd.

Het meest in het oog springt de ,,mottenballentaks’’. Dat is een heffing op ,,superwinsten’’ die worden gerealiseerd met afgeschreven kern- en steenkoolcentrales. Martens denkt aan een heffing van 23 procent. Volgens hem zou die tot een jaarlijkse opbrengst van 400 miljoen euro kunnen leiden.

Het idee van de taks werd eerder al kenbaar gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de SP.A, maar nu pas komt de partij met concrete cijfers.