PEKING - Rusland en China gaan meer samenwerken bij de winning van olie en gas. Ook gaat Rusland door met de aanleg van een pijpleiding om olie uit Siberië naar China te transporteren. Dat is bekendgemaakt tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Peking.

De olieleiding, die 200.000 vaten olie per dag zal kunnen vervoeren, zou rond 2008 klaar zijn. De Chinese oliemaatschappij CNPC zal een raffinaderij bouwen om de olie te verwerken. Gisteren maakte Poetin al bekend dat Rusland binnen vijf jaar ook de levering van aardgas aan China zal uitbreiden.

Het hoofd van de Russische oliemaatschappij Rosneft kondigde vandaag joint ventures met CNPC voor de oliewinning en benzineverkoop aan.

China is naarstig op zoek naar energiebronnen voor zijn snel groeiende economie. Een belangrijk project is de aanleg van een 4.100 kilometer lange pijpleiding van Siberië naar de Stille Oceaan, waarbij Japan en China met elkaar wedijveren om de gunstigste route. De Russische regering heeft laten doorschemeren dat een aftakking rechtstreeks naar China tot de mogelijkheden behoort.