BRUSSEL - De notionele aftrek zal de overheid wellicht meer kosten dan de 600 miljoen euro die ze voor 2006 heeft begroot. Dat schrijft De Morgen woensdag.
Het nieuwe fiscale voordeel voor bedrijven kent heel wat bijval, aldus advocaten die fiscale dossiers behandelen. Dat 'succes' is vervelend voor de regering Verhofstadt, die net nu in de begrotingscontrale al alle zeilen moet bijzetten om het budget uit het rood te houden.

De notionele aftrek biedt investeerders de mogelijkheid om de kosten van het eigen vermogen af te trekken van de winstbelasting en is per 1 januari in werking getreden. ,,Elk bedrijf dat zichzelf een beetje respecteert, gaat na hoe het zijn voordeel kan doen met het nieuwe systeem'', zegt Jan Van Dyck, advocaat en hoofdredacteur van het weekblad Fiscoloog.

Volgens Van Dyck wordt er bij die oefening gekeken naar hoe de notionele aftrek kan worden gemaximaliseerd. Hoe meer eigen vermogen bij investeringen wordt aangesproken, hoe minder belastingen er moeten worden betaald. Dat maximaliseren zal de overheid wellicht meer kosten dan de 600 miljoen euro die voor 2006 is begroot.

Het ministerie van Financiën verwacht dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. De budgettaire kost van de nieuwe fiscale maatregel zal pas bij de begrotingscontrole in juni worden herbekeken.