BRUSSEL - Zaterdag hebben in Brussel duizenden mensen betoogd tegen de oorlog in Irak. Volgens de organisatoren waren er 20.000 tot 30.000 deelnemers, de politie houdt het op 10.000. Ook in de rest van Europa en in het Midden-Oosten kwamen honderdduizenden mensen op straat tegen de oorlog in Irak.
De betoging werd ontbonden aan het Luxemburgplein in Elsene, met toespraken en muziek.

Aan de Amerikaanse ambassade werd de sfeer grimmig, toen betogers de politie met allerlei projectielen bekogelden. Vier mensen werden opgepakt.

Twee betogers liepen brandwonden op, toen ze een Amerikaanse vlag in brand wilden steken.

Europa

Ook in de rest van Europa werd geprotesteerd tegen de oorlog. In Londen was vooral Tony Blair kop van jut. In totaal zouden ongeveer een half miljoen mensen in de Britse hoofdstad geprotesteerd hebben.

Na een oproep van de vakbonden protesteerden in Berlijn zo'n 30.000 mensen. Naast sneren aan het adres van de Amerikaanse president, protesteerden de betogers er ook tegen de eigen regering, die het Duitse luchtruim voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen openstelde.

Op de Dam in Amsterdam verzamelden zich 20.000 anti-oorlogsmanifestanten. Ze droegen regenboogvlaggen als symbool voor vrede en spandoeken met anti-oorlogsleuzen.

Midden-OostenIn de moslimlanden vielen vooral de vredesacties in Egypte, Libanon en Algerije op. In Caïro verbrandden betogers Amerikaanse, Britse en Israëlische vlaggen. President Hosni al-Moebarak werd opgeroepen om Irak te steunen in hun strijd tegen de Amerikaanse aanvallen. Op de Gazastrook kwamen vooral studenten op straat om hun ongenoegen met de huidige situatie te uiten. In Libanon gingen zaterdag tien Libanese en Palestijnse advocaten in hongerstaking uit protest tegen de oorlog. In Algerije werd in het hele land een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers.