(alle tijdsaanduidingen in Belgische tijd)
Zondag 23 maart
22.15 uur De Britse luchtmacht maakt bekend dat beide inzittenden van het vliegtuig dat door een Amerikaanse Patriot-raket is neergehaald, zijn omgekomen.
19.30 uur De Amerikaanse president Bush is tevreden over het verloop van de oorlog. Volgens hem verliest Saddam Hoessein zijn greep op het land. Ook eist hij dat Irak krijgsgevangenen op humane wijze behandelt. Hij dreigt ermee dat degenen die Amerikaanse krijgsgevangenen mishandelen, vervolgd zullen worden voor oorlogsmisdaden.
19.15 uur De Turkse regering bevestigt dat een Amerikaanse bom op Turks grondgebied is gevallen. Vermoedelijk viel de bom uit een Amerikaans vliegtuig. Er zijn geen slachtoffers.
17.30 uur Het Pentagon bevestigde dat een tiental vermiste soldaten in handen van Iraakse troepen zijn gevallen. De Arabische nieuwszender al-Jazeera toonde beelden van minstens vijf Amerikaanse krijgsgevangenen en vier lijken van Amerikaanse soldaten.
17.10 uur De luchtaanvallen zijn opnieuw in alle hevigheid losgebarsten, het Iraakse afweergeschut is opnieuw in actie geschoten. Er zou vooral worden gezocht naar doelwitten aan de rand van de stad.
15.30 uur De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld bevestigt dat een Amerikaans of Brits vliegtuig vermist is. Hij zegt ook dat het mogelijk is dat Amerikaanse soldaten krijgsgevangen genomen zijn.
14.00 uur Al de hele voormiddag zijn in Bagdad explosies te horen. Ook nu wordt de stad weer onder vuur genomen.
13.30 uur Saddam Hoessein verschijnt op de Iraakse televisie. Het is onduidelijk wanneer de beelden van een vergadering met militaire en politieke verantwoordelijken zijn gefilmd.
13.25 uur Arabische media melden dat in Bagdad een coalitievliegtuig is neergestort.
11.50 uur De Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan meldt dat de Iraakse televisie binnenkort beelden zal laten zien van Amerikaanse krijgsgevangenen. Het zou gaan om soldaten die gevangen genomen zijn tijdens militaire operaties ten zuiden van Nasiriyah. Hij zegt ook dat er in totaal 7 Amerikaans-Britse vliegtuigen hebben neergehaald. De Amerikanen ontkennen beide berichten.
10.30 uur De Iraakse minister van Informatie Mohammed Saïd al-Sahhaf zegt dat tijdens bombardementen met splinterbommen in Basra 77 doden en 366 gewonden zijn gevallen.
10.15 uur Er worden twee bommen gedropt op het kamp in Oemm Qasr waar de elitesoldaten van de Republikeinse Garde zich verschuilen.
09.30 uur Bij een zwaar bombardement op Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hoessein in het noorden van Irak, zouden volgens Al -Jazeera vier doden zijn gevallen.
09.15 uur Het Amerikaans commandocentrum bevestigt dat het vermiste toestel van de RAF werd neergehaald door een Amerikaanse Patriotraket.
08.45 uur Volgens het Amerikaanse leger houden zich in een kamp in Oemm Qasr 120 leden van de Republikeinse Garde schuil.
07.15 uur Een toestel van de Britse Royal Air Force is vermist. Het keerde niet terug van een missie.
06.15 uur De aanslag op een basis in Koeweit blijkt het werk te zijn van een Amerikaanse soldaat. Hij is aangehouden. Een van de gewonden is ondertussen overleden.
03.30 uur Nieuwe raids boven Bagdad.
02.00 uur In het noorden van Irak wordt het gebied waar Ansar-al-Islam zich schuilhoudt zwaar gebombardeerd.
01.00 uur De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri komt aan in Syrië. Hij verklaart voor de Syrische televisie dat een Amerikaans vliegtuig boven Bagdad werd neergehaald. Sabri is onderweg naar een Arabische top in Caïro.
00.15 uur Bij een aanslag op een basis in Koeweit raken 8 Amerikaanse soldaten gewond.
Zaterdag 22 maart
23.15 uur De Iraakse televisie meldt dat Iraakse en coalitietroepen slaags zijn geraakt in Najaf, zo'n 160 km van Bagdad. Bij de gevechten zou de leider van de Baathpartij zijn omgekomen.
22.05 uur Er worden explosies gemeld in de noordelijke stad Mosoel
21.50 uur Sinds het begin van de invasie zijn al 500.000 burgers uit Noord-Irak hun huizen ontvlucht. Dat meldt het VN-bureau voor humanitaire interventies.
21.45 uur Na een aantal zware bombardementen is de elektriciteit in een deel van Bagdad uitgevallen, melden reporters van het Franse persbureau AFP.
19.30 uur Bagdad is het doelwit van een zwaar bombardement. Vooral de zone rond de luchthaven wordt met bommen bestookt. Vreemd genoeg zijn de sirenes niet afgegaan. Ook het Iraaks luchtafweergeschut is niet te horen.
17.45 uur Het Amerikaanse leger zet een nieuwe aanvalsgolf op Bagdad in. Getuigen horen tientallen explosies.
17.00 uur In zijn wekelijkse radiotoespraak zegt de Amerikaanse president Bush opnieuw dat de oorlog langer kan duren en moeilijker kan zijn dan voorspeld.
16.40 uur Volgens Sky News en CNN zijn vier Amerikaanse militairen omgekomen toen ze in een Iraakse hinderlaag liepen.
15.30 uur Er wordt gemeld dat de voorsteden van Bagdad sinds 13.30 uur zwaar worden gebombardeerd.
15.30 uur Drie journalisten van het Britse ITN zijn vermist nadat ze op weg naar Basra onder vuur werden genomen. Een Australische journalist zou in Noord-Irak zijn omgekomen bij wat volgens ooggetuigen een zelfmoordaanslag was.
15.00 uur Generaal Tommy Franks geeft in Doha een persconferentie. Hij zegt dat de operatie volgens planning verloopt. Hij geeft voor de rest geen details over het verloop van de oorlog.
14.00 uur Er wordt gemeld dat de geallieerden Basra onder controle hebben.
13.20 uur Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zegt dat Nasiriya gevallen is.
11.00 uur Bagdad wordt nogmaals gebombardeerd.
10.30 uur Amerikaanse vliegtuigen vliegen voor het eerst het Turkse luchtruim binnen.
04.00 uur Een nieuw bombardement boven Bagdad.
02.30 uur Boven de Perzische Golf botsen twee britse helikopters. Zes Britten en een Amerikaan komen om.
00.15 uur Turkse troepen trekken Noord-Irak binnen.
Vrijdag 21 maart
19.00 uur Amerikaanse vliegtuigen starten massaal bombardement op Bagdad. Het begin van operatie Shock and Awe. Ook Kirkoek en Mosoel komen onder vuur te liggen.
08.05 uur Britse infanteristen nemen het Iraakse schiereiland Al-Fao in.
Donderdag 20 maart
20.00 uur Er wordt gemeld dat Amerikaanse troepen Irak binnengetrokken zijn.
19.07 uur Het Irakese leger zet afweergeschut in. Amerikaanse kruisraketten slaan in op gebouwen in het centrum van Bagdad. In een ervan zou vice-premier Tariq Aziz gewoonlijk kantoor houden.
04.15 uur De Amerikaanse president George Bush houdt een toespraak waarin hij het begin van de oorlog bevestigt.

03.30 uur De aanval op Irak begint. Boven Bagdad verschijnen de eerste Amerikaanse vliegtuigen. Een kwartier lang zijn explosies te horen.
02.00 uur Het Amerikaanse ultimatum aan Saddam Hoessein verstrijkt.


Chronologie
Van resolutie 1441 tot het ultimatum
Vanaf het ultimatum