BRUSSEL - De Vlaamse arts Geert Van Moorter, die voor de organisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld, in Bagdad verblijft, bevestigde in de nacht van vrijdag op zaterdag in een telefonisch gesprek met zijn familie dat de bombardementen in Bagdad zeer hevig waren. Hij zei ook dat het voor hulpverleners bijzonder moeilijk was om te werken.
"Een half uur na elk bombardement komen ze een tweede keer hetzelfde doelwit bestoken", zo vertelde Van Moorter. "Dat maakt het voor ziekenwagens te riskant om snel naar de getroffen plaatsen te rijden. Als arts is het verschrikkelijk te weten dat er mensen in grote nood zijn en dat je geen hulp kan bieden", aldus Van Moorter aan zijn familie.

Van Moorter, die urgentie-arts is, bezocht vrijdag samen met pediater Colette Moulaert, zijn andere Belgische collega die nog in Bagdad verblijft, het Saddam-kinderziekenhuis. Ze stelden vast dat de meeste patiëntjes noodgedwongen naar huis zijn en gaan ervan uit dat velen van hen dan ook zullen sterven. Wel zeggen de Belgische artsen dat de Iraakse gezondheidsdiensten zeer goed voorbereid en gemotiveerd zijn om gewonden op te vangen.

Het medische team van Geneeskunde voor het Volk hoopt zaterdag de hospitalen in Bagdad te bezoeken waar gewonde burgers verzorgd worden.