De Verenigde Staten verdenken Russische technici ervan Irak te helpen met het in de war sturen van de satellietsignalen voor het droppen van bommen en begeleiden van gevechtsvliegtuigen. Dat heeft een anonieme Amerikaanse verantwoordelijke gemeld. De geviseerde Russische fabrikant ontkent de berichten ten stelligste.
Volgens de Amerikaan heeft Washington bewijzen van hulp van een Russisch bedrijf aan Irak om een gesofistikeerd systeem op poten te zetten dat de Amerikaanse luchtgeleiding kan verstoren. The Washington Post was dezelfde mening toegedaan.

Het bedrijf ontkent de betichtingen. De directeur geeft wel toe dat Iraakse verantwoordelijken verschillende keren over de vloer zijn geweest met de bedoeling een bestelling te plaatsen, maar hij verzekert dat er nooit een overeenkomst werd gesloten. Hij erkent dat zijn bedrijf dergelijk materiaal produceert en meldde terloops dat niet Irak, maar de Verenigde Staten zelf dergelijke systemen bij hem hebben aangekocht. Dat zou ongeveer vier jaar geleden gebeurd zijn.

Grondoffensief om Bagdad begint mogelijk begin volgende week

Volgens het persagentschap Reuters kan het grondoorlog om Bagdad maandagavond of dinsdag al beginnen. Het persbureau citeert daarmee een Britse militaire bron. Ook andere bronnen bevestigen dat de geallieerden dinsdag Bagdad kunnen bereiken als ze het huidige tempo van hun opmars volhouden.

Populariteit Schröder groeit door anti-oorlogshouding

De anti-oorlogshouding van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder lijkt een zegen voor zijn populariteit en die van zijn partij, de sociaal-democratische SPD. Voor het eerst sinds november staat Schröder aan kop in de polls. Drieënveertig procent van de ondervraagde personen ziet Schröder het liefst bondskanselier blijven, terwijl 34 procent van de respondenten Angela Merkel van de christen-democratische CDU verkiest. Ook de SPD klimt omhoog in de jongste peiling van het Duitse weekblad Stern en televisiezender RTL.

,,Basra op de rand van een humanitaire ramp''

De tweede grootste stad van Irak, Basra, staat op de rand van een humanitaire ramp. De stad zit zonder elektriciteit en kraantjeswater. Dat hebben vertegenwoordigers van het Rode Kruis gemeld. Zondagochtend besloten de Amerikaanse en Britse bevelhebbers om Basra niet te bezetten omwille van de onverwacht sterke weerstand van Iraakse soldaten in de stad.

Kort na de hulpkreet kondigt Bush aan te verwachten dat de noodhulp richting Irak binnen een paar dagen op gang komt.

Britse divisie vertrekt uit Basra richting Bagdad

De Britse divisie, die oorspronkelijk de controle over Basra zou overnemen, is opgerukt naar Bagdad. Sommige eenheden zijn gebleven om de stad van de buitenwereld af te sluiten.

Irakezen zoeken naar geallieerde piloot langs Tigris

De politie in Bagdad is een grootscheepse zoektocht begonnen naar een geallieerde piloot die zou zijn neergehaald. Honderden zwaarbewapende agenten zochten zondag de oever van de Tigris af, schoten in bosjes langs de rivier en staken bosjes in brand.

Raketbasis uitgeschakeld door Australiërs

Australische commando's hebben zondagnacht wellicht een raketlanceerbasis vernietigd. Dat heeft de Australische minister van Defensie Robert Hill zondag verklaard.

De Australische soldaten hebben "vannacht een site ontdekt die een raketlanceerbasis zou kunnen geweest zijn. De site was perfect uitgerust met kranen, brandstoftanks, en dergelijke", aldus Hill op de televisiezender Nine Network. "De site werd vernietigd".

Paus veroordeelt oorlog scherp

Paus Johannes Paulus II heeft zaterdag in een toespraak tot medewerkers van een Italiaanse religieuze tv-zender de oorlog tegen Irak veroordeeld. In een eerste commentaar op de aanvallen zei de paus dat de oorlog ,,het lot van de mensheid''

,,Geweld en wapens kunnen nooit de problemen van mensen oplossen", aldus de paus. ,,Als oorlog, zoals dezer dagen in Irak, het lot van de mensheid bedreigt, is het nog urgenter om met een sterke en besliste stem te verkondigen dat alleen de vrede de weg is die we moeten volgen om een rechtvaardige en meer verbonden gemeenschap te bouwen", zei de paus.

Eerder deze week hebben andere Vaticaanse hooggeplaatsten de oorlog tegen Irak al veroordeeld. Kardinaal Ratzinger, hoofd van de congregatie voor de Geloofsleer, veroordeelde in sterke bewoordingen het misbruik dat zowel de Amerikaanse president George W. Bush als de Iraakse leider Saddam Hoessein maken van de naam van God.

Steun voor oorlog stijgt in Australië

Het begin van de oorlog tegen Irak heeft gezorgd voor een spectaculaire wending in de Australische publieke opinie. Uit een enquête van Newspoll blijkt nu 58 pct van de Australiërs voor een ontplooiing van troepen in Irak om president Saddam Hoessein van de macht te verdrijven. Slechts een derde van de Australiërs steunt nog de politiek van de Labor Party, die in de oppositie zit, dat de Australische troepen zich moeten terugtrekken uit Irak.

Zeven weken geleden bleek uit een onderzoek van Newspoll dat slechts 18 pct van de Australische bevolking te vinden waren voor een militaire campagne tegen Irak zonder steun van de Verenigde Naties.

Twee raketten in Iran terechtgekomen

Britse en Amerikaanse vliegtuigen hebben zaterdag minstens drie keer het Iraanse luchtruim geschonden bij een operatie in het zuiden van Irak. Twee raketten zijn daarbij in Iran ingeslagen. Vrijdag meldde de Iraanse televisie reeds dat een Amerikaans toestel een bom had gedropt rond Abadan. Daarbij zouden twee personen gewond geraakt zijn.