BAGDAD - Het Amerikaanse leger heeft vanavond een nieuwe zware luchtaanval op Bagdad en op de noordelijke stad Mosoel ingezet. De bombardementen viseerden vooral regeringsgebouwen. Andere doelwitten zijn ministeries en een van de paleizen van Saddam Hoessein. Getuigen spreken van zware explosies en een grote rookpluimen.

In Oemm Qasr zijn Britse en Amerikaanse soldaten weer in gevecht met Iraakse soldaten. De geallieerde troepen dachten dat ze de havenstad in handen hadden, maar blijkbaar hadden een aantal leden van de Republikeinse Garde, het eliteleger van Saddam Hoessein, zich in de stad verschanst.

Ook in Nasiriyah stuiten de Amerikaanse en Britse troepen op tegenstand. Volgens ooggetuigen zouden in Nasiriyah tien Amerikaanse mariniers gedood zijn. Een Amerikaanse commandant beweert dat dat er minder zijn. De legerleiding bevestigt wel dat 12 mariniers vermist zijn. De Iraakse defensieminister spreekt van 25 gesneuvelde Amerikanen. Sommige bronnen melden dat geallieerde commandanten bij Nassiriya niet verder durven te trekken. Ze zouden de veiligheid van hun manschappen niet kunnen garanderen.
Ook in de sjiitische heilige stad Najaf, op 160 km van Bagdad, en in Basra zijn de gevechten nog steeds aan de gang. Volgens de Irakezen zijn in Basra 77 doden en 366 gewonden gevallen door Amerikaanse clusterbommen.

Volgens Iraakse media zijn vijf vliegtuigen en twee helikopters neergehaald en heeft het leger meer dan 35 krijgsgevangenen genomen. Amerikaans minister van Defensie Rumsfeld bevestigde vanavond dat een coalitievliegtuig vermist wordt.

Bush tevreden

Ondanks het verzet zijn de Amerikanen en Britten opgerukt tot op zo'n 160 kilometer van Bagdad. VS-president Bush zegt tevreden te zijn over het verloop van de oorlog. Volgens hem verliest Saddam Hoessein zijn greep op het land.

Noord-Irak In het noorden van Irak zijn gevechten uitgebroken tussen Koerdische troepen, gesteund door de VS, en Iraakse troepen die trouw zijn aan het regime in Bagdad. Vanaf het zuiden van de stad Irbil, 300 kilometer ten noorden van Irak, proberen de Koerdische troepen door te stoten in naar Kirkuk. Ook in het noorden van Irak hebben Amerikaanse vliegtuigen de posities van Ansar al-Islam gebombardeerd. Deze radicale moslimgroepering zou banden hebben met al-Qaeda.

Eerder vandaag dachten de geallieerde troepen dat in de havenstad Oemm Qasr een einde was gemaakt aan de tegenstand van leden van de Republikeinse Garde. Op het kamp waar het eliteleger van Saddam Hoessein zich schuilhield, werden deze voormiddag twee bommen gedropt.

al-Jazeera toont beelden Amerikaanse krijgsgevangenen

Een Amerikaanse krijgsgevangen op al-Jazeera. © epa
De TV-zender al-Jazeera toonde beelden van vijf Amerikaanse krijgsgevangenen. Een van hen is een vrouw, twee mannen zijn gewond. Het Pentagon heeft bevestigd dat een tiental vermiste soldaten in handen van Iraakse troepen zijn gevallen. De Amerikaanse president Bush eist dat Irak alle oorlogsgevangenen op humane wijze behandelt. ,,Degenen die Amerikaanse krijgsgevangenen mishandelen, zullen vervolgd worden voor oorlogsmisdaden,'' dreigde hij.

Brits vliegtuig neergehaald door Amerikaanse raket

Een Brits gevechtsvliegtuig van het type Tornado, dat vanmorgen als vermist werd opgegeven, is neergehaald door een Amerikaanse Patriot-raket nabij de grens met Koeweit. Dat meldt een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie in Qatar. De twee inzittenden zijn omgekomen.

Sabri in Syrië

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri meldt vanuit Syrië dat het Iraakse regime nog functioneert en dat de cohesie behouden blijft. Sabri is in Syrië op weg naar een bijeenkomst van Arabische leiders in Caïro.

Aanslag in Koeweit

Op een Amerikaanse basis in Koeweit kwam een soldaat om het leven en werden twaalf soldaten gewond bij een granaataanslag. Een Amerikaanse militair is aangehouden. Zijn motief is onduidelijk, mogelijk wilde hij zich wreken voor een tuchtstraf.

Drie journalisten vermist, twee omgekomen

Een Britse cameraman van de Britse commerciële zender ITN is omgekomen. Hij was sinds gisteren vermist. Onder de twee anderen van zijn ploeg is een Vlaamse cameraman. Een andere Vlaming in de ploeg kon ontkomen.

Een Australische cameraman kwam om het leven in Halabja in Noord-Irak, toen voor hem een auto ontplofte. Het Russische persbureau Itar-Tass meldt dat in Basra een Russische journalist is gedood.

Strategische plaatsen

Amerikaanse en Britse troepen veroverden zaterdag de strategische stad Nassiriyah aan de rivier de Eufraat. Ze verwierven de controle over twee bruggen, die de weg naar Bagdad openen. Bij Nassiriyah namen ze ook het vliegveld van Tallil in. Toch woeden nog hevig gevechten in de stad.

In het zuiden controleren de geallieerden een aantal olievelden in de buurt van de tweede grootste stad van het land, Basra. De stad zelf is in tegenstelling tot eerdere berichten niet bezet, maar wel omsingeld. Volgens de Arabische satellietzender Al-Jazeera zouden bij de zware gevechten rond Basra 50 inwoners zijn omgekomen.

ACHTERGROND
DOSSIER. Oorlog tegen Irak
DOSSIER. Crisis rond Irak
REEKS. Achtergrond Irak
REEKS. De strategen
De hoofdrolspelers
De coalitie
INTERACTIEVE KAART. Update met de belangrijkste doelwitten.


Bagdad

De Iraakse hoofdstad kreeg zaterdag gedurende de hele dag en nacht bombardementen te verduren, waarbij ’s avonds ook een deel van de elektriciteit uitviel. Rond de stad waren geulen met brandende olie aangelegd, bedoeld om de gevechtspiloten te misleiden.

De aanvallen leken zoals de voorbije dagen voornamelijk op doelwitten van het regime gericht. Een van de paleizen van Saddam Hoessein werd tot puin herleid. Volgens de Iraakse televisie vielen er ook bij de burgers drie doden en 207 gewonden.

Noord-Irak

In het noorden vuurden de Amerikanen zaterdag raketten af op een gebied dicht bij de grens met Iran, dat onder controle staat van de islamitische extremistische groep Ansar-al-Islam. Zij hebben volgens het Pentagon banden met Al-Qaeda. Volgens een woordvoerder van Ansar-al-Islam vielen er tientallen doden en gewonden.

Leden van de paramilitaire groep
Fedayin Saddam, die onderleiding staat
van Saddam's zoon Uday,
in Tikrit© epa
De grote steden in het Noorden, Mosoel (belangrijk verkeersknooppunt), Tikrit (geboorteplaats van Saddam Hoessein) en Kirkoek (olierijk gebied) werden vrijdag- en zaterdagnacht gebombardeerd.

Bush waarschuwt opnieuw voor langere oorlog

De Amerikaanse president George W. Bush herhaalde zaterdag in zijn wekelijkse radiotoespraak dat de oorlog in Irak ,,langer en moeilijker zou kunnen worden dan sommigen hadden voorspeld''.

Bush bevestigde de vastberadenheid van de VS om Irak te ontdoen van massavernietigingswapens en de steun van Saddam Hoessein aan het terrorisme een halt toe te roepen. Het gaat evenwel om een ,,campagne op een moeilijk terrein in een groot land'', aldus Bush.

,,Nu het conflict begonnen is, is de toepassing van doortastende macht de enige manier om de duur van de oorlog te beperken. Dit wordt geen campagne met halve maatregelen'', zei de president.