BRUSSEL - Als Turkse troepen Irak binnentrekken, ontstaat er een groot probleem inzake het kandidaat-lidmaatschap van Turkije voor de Europese Unie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel zondag verklaard in De Zevende Dag (VRT) en tijdens televisiedebatten op de RTBF en RTL-TVi. Ook de Amerikaanse president Bush heeft Turkije duidelijk gemaakt dat een Turkse inval in Noord-Irak niet kan.
,,Wij hebben de Turken heel duidelijk laten weten dat we van hen verwachten dat ze het noorden van Irak niet zullen betreden,'' zei Bush vanuit Washington. ,,We staan permanent in contact met Turkse militairen en politici. Zij zijn op de hoogte van ons beleid. En ze weten dat we praten met de Koerden om ons ervan te vergewissen dat er geen incidenten zullen plaatsgrijpen die hen een excuus zou bieden om binnen te vallen.''

Premier Guy Verhofstadt had Turkije zaterdagavond al gewaarschuwd niet over te gaan tot een invasie van het Koerdisch gebied in Turkije, zoniet zouden de defensieve maatregelen voor Turkije binnen de Navo worden herbekeken.

Op het VTM-middagnieuws zei Verhofstadt dat er tegenstrijdige berichten de ronde doen over Turkse troepen in Irak en dat hij de Belgische ambassadeur bij de Navo de opdracht heeft gegeven bijkomende informatie te vragen.

De Turkse legerleiding zelf ontkent berichten dat Turkse troepen het noorden van Irak zouden binnengevallen zijn.

Vrijdagnacht had de Turkse televisiezender CNN-Türk gemeld dat ongeveer 1.000 Turkse soldaten in de provincie Hakkari de grens met Irak waren overgestoken.