Opnieuw duiken aanwijzingen op dat de Britse geheime dienst betrokken is bij het folteren van 'terreurverdachten'. Medewerkers van de Pakistaanse geheime dienst ISI zeggen dat zij met medeweten van de Britse geheime diensten MI5 en MI6 hebben gefolterd.
Dat melden de Britse zondagskranten op basis van een bericht van Human Rights Watch (HRW). Minstens tien Britten zouden in Pakistan mishandeld en vervolgens door MI5/MI6 ondervraagd zijn. Officieel heet het dat 'Groot-Brittannië niet foltert'.

Volgens de kranten The Observer en Mail on Sunday wil de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie voormeld bericht volgende maand publiceren. De Mail citeerde een medewerker van HRW volgens wie de Britse agenten niet zelf folterden, maar de verdachten verhoorden nadat die door Pakistaanse agenten waren gemarteld.

Het HRW-bericht dreigt extra druk te leggen op de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband om informatie te openbaren over de behandeling in Guantanamo van de Brits-Ethiopische gevangene Binyam Mohamed.

Die nu 30-jarige man mag het VS-kamp op Cuba na ruim vier jaar cel verlaten en wordt maandag in Groot-Brittannië terugverwacht nadat in oktober al alle aanklachten tegen hem waren ingetrokken.

Mohamed zegt na zijn gevangenname te zijn gefolterd tot hij 'terreurdaden' toegaf. Miliband is tegenstander van publicatie van documenten betreffende de kwestie.

Hij argumenteerde dat door te stellen dat het om informatie van de Amerikaanse geheime diensten gaat, die niet zonder instemming van Washington gepubliceerd mag worden. Critici stellen dat Miliband het 'staatsbelang' inroept om zijn regering te vrijwaren van gerechtelijk gesnuffel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig