'Benjamin Button' topfavoriet voor de Oscars
Brad Pitt en Cate Blanchett spelen de hoofdrol in The Curious Case of Benjamin Button Foto: rr
'The Curious Case of Benjamin Button' van regisseur David Fincher is met 13 nominaties de grote favoriet voor de Oscars. 'Slumdog Millionaire' sleepte 10 nominaties in de wacht.
In 'The Curious Case of Benjamin Button' speelt Brad Pitt een man die oud geboren wordt en steeds verjongt. Het is een drama naar een verhaal van F. Scott Fitzgerald. Pitt, die voor de rol van Benjamin al voor een Bafta werd genomineerd, speelt samen met Cate Blanchett.

'Slumdog Millionaire' van regisseur Danny Boyle speelt zich af in Mumbai, waar een jonge ongeletterde Indiër tegen alle verwachtingen de lokale versie van het spelprogramma 'Wie wordt euromiljonair' wint. De film was in september al goed voor de publieksprijs op het Internationaal Filmfestival van Toronto en won vier beeldjes op de Golden Globes.

In de categorie beste niet-Engelstalige film werd 'Entre les murs' van Laurent Cantet genomineerd, de winnaar van de Gouden Palm in Cannes. In die categorie werd de Belgische inzending 'Eldorado' van Bouli Lammers niet weerhouden. Bij de andere genomineerden zit onder andere het Israëlische 'Waltz with Bashir' en het Duitse 'Der Baader Meinhof Komplex'. Opvallend is de afwezigheid van het Italiaanse 'Gomorra', de grote winnaar bij de uitreiking van de Europese filmprijzen in december.

Ook Heath Ledger genomineerd

Zoals verwacht is de overleden Heath Ledger genomineerd voor zijn rol van the Joker in de Batmanfilm 'The dark knight'. 'The Dark Knight' kreeg in totaal acht nominaties, evenveel als 'Milk' van Gus van Sant, waarin Sean Penn de homoseksuele politicus Harvey Milk vertolkt. Penn kreeg voor zijn vertolking een nominatie voor beste acteur.

Voor de beste vrouwelijke hoofdrol zijn onder meer Kate Winslet ('The Reader'), Angelina Jolie ('Changeling') en Meryl Streep ('Doubt') genomineerd. Voor Streep al de 15de nominatie uit haar carrière, een record.

Bij de mannen werden Richard Jenkins ('The Visitor'), Frank Langella ('Frost/Nixon') Sean Penn ('Milk'), Brad Pitt ('The Curious Case of Benjamin Button') en Mickey Rourke ('The Wrestler') genomineerd.

De 81e editie van de Oscaruitreiking vindt op 22 februari plaats in het Samuel Goldwyn Theater in Los Angeles.

Bekijk hier alle genomineerden