De Australische acteur Heath Ledger is dinsdag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Of de acteur zelfmoord heeft gepleegd of gestorven is aan een onvrijwillige overdosis, blijft onduidelijk. Ledgers familie ontkent alle geruchten over zelfmoord.
De dood van de acteur is volgens zijn familie een ongeluk. Geruchten als zou de 28-jarige Ledger zelfmoord hebben gepleegd, werden door zijn vader, Kim Ledger, afgedaan als onzin. Ledgers vader omschreef zijn zoon als een 'nuchter, vrijgevig, aardig, levenslustig, onzelfzuchtig persoon' die 'heel inspirerend' was voor mensen in zijn omgeving.

De politie van New York zei dinsdag dat Ledgers dood mogelijk drugsgerelateerd is, maar dat er geen directe aanleiding is om van zelfmoord uit te gaan. Vandaag wordt een autopsie uitgevoerd.

De Australische acteur werd nauwelijks 28 jaar en is vooral bekend van de film 'Brokeback Mountain' van Ang Lee uit 2005, waarin hij een homoseksuele cowboy vertolkt.

Het naakte lichaam van Ledger werd op zijn bed aangetroffen door zijn huishoudster en een masseuse. De masseuse had een afspraak met de acteur en werd door de huishoudster binnengelaten. Die klopte op de deur van de slaapkamer, maar er kwam geen antwoord. Toen de twee de deur openden, troffen ze Ledger bewusteloos op zijn bed aan.

Een poging tot reanimatie mocht niet meer baten. Naast het bed werden slaappillen aangetroffen. Volgens de New York Times ondernam Ledger vorig jaar al een zelfmoordpoging, vlak na zijn breuk met de actrice Michelle Williams. De acteur zou ook te kampen hebben gehad met een heroïneverslaving.

De eveneens uit Australië afkomstige actrice Nicole Kidman noemde de dood van Ledger 'een verschrikkelijk tragedie'. Cate Blanchett, ook van Australische komaf, betuigde zich geschokt en bedroefd. Blanchett speelde samen met Ledger in de Bob Dylan-film 'I’m not there'. 'Ik heb diep respect voor het werk van Heath en ik heb zijn onophoudelijke ontwikkeling als artiest altijd enorm bewonderd. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en goede vrienden', reageert de actrice.

Zwart gat

Tijdens de opnames van 'Brokeback Mountain' leerde Ledger Michelle Williams kennen. Kort nadien werden ze en stel en ze kregen samen een dochtertje, Matilda Rose (2).

Ondanks het feit dat Ledgers familie zelfmoord ontkent, zijn sommige vrienden van de acteur niet verbaasd. 'Eerlijk gezegd hebben we dit zien aankomen', zo zegt anonieme vriend van Ledger aan het tijdschrift Us. 'Heath heeft een zware periode achter de rug en had moeite om clean te blijven. Matilda was zijn enige lichtpuntje, verder was alles een zwart gat voor hem.'

Heath Ledger werd in april 1979 geboren in Perth. Hij is vooral bekend van de film 'Brokeback Mountain' van Ang Lee uit 2005, waarin hij een homoseksuele cowboy vertolkt. Die rol leverde hem een Oscarnominatie op. Hij speelde ook in onder meer 'The Patriot', 'Monster’s Ball', 'A Knight’s Tale', 'The Brothers Grimm', 'Casanova' en '10 Things I Hate About You'.

Onlangs was Ledger nog op het witte doek te zien in de Bob Dylan-biografie 'I’m Not There'. Zijn laatste rol was die van Joker in de Batmanfilm 'The Dark Knight'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig