Republikein Thompson staak strijd om presidentschap
Voormalig senator en acteur Fred Thompson heeft dinsdag op zijn website aangekondigd dat hij zich terugtrekt uit de race naar het Witte Huis. Hij nam de beslissing na een reeks ontgoochelende resultaten in de voorverkiezingen.
Thompson, die vroeger senator was in Tennessee, eindigde afgelopen zaterdag derde tijdens de primary in Zuid-Carolina. In deze zuidelijke staat werden zijn kansen nochtans het hoogst ingeschat. Maar het was Vietnam-veteraan John McCain die daar de overwinning behaalde. Die wordt nu beschouwd als favoriet in het Republikeinse kamp.

De 65-jarige Thompson werd aanvankelijk gezien als de redder van de verdeelde Republikeinen. Hij werd vaak vergeleken met Ronald Reagan en was de laatste die zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen had bekend gemaakt.

Hij deed dat op 5 september. Maar Thompson scoorde voor hij het strijdperk betrad beter in de peilingen dan nadien. Tijdens zijn campagne gaf hij vaak de indruk te apatisch te zijn voor de kiesstrijd.

Er blijven nu nog vijf Republikeinse kandidaten over: senator van Arizona John McCain, ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee, ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney, ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani en het Texaanse parlementslid Ron Paul.