Mitsubishi-Jartazi vaart onder Estlandse vlag
In het Kasteel van Saffelaere in Lochristi werd dinsdag het Professionele Continentale wielerteam Mitsubishi-Jartazi voorgesteld. Ondanks de grote Belgische inbreng in deze formatie vaart de ploeg toch onder Estlandse vlag.
De hoofdsponsor Mitsubishi had al connecties met Estlandse wielerfederatie en ook cosponsor Jartazi wil zijn markt in dat deel van de wereld uitbreiden. De roodwitte garde telt 24 renners uit zeven verschillende nationaliteiten.

"Even goed doen als vorig jaar wordt enorm moeilijk", beseft Jef Braeckevelt, die aan zijn 46e jaar als sportdirecteur begint. "We behaalden toen immers niet minder dan 18 zeges. Nu moet ik het nu stellen zonder onze Franse spurter Dennis Flahaut. Om dat op te vullen haalde ik de Nederlanders Stefan van Dijk en Hans Dekkers in. Zij moeten in een massaspurt onze kleuren verdedigen. Wie kopman wordt zal het koersverloop van de dag bepalen. De selecties voor de voorjaarsklassiekers in ons land worden in de ritenkoersen van februari bepaald."

"Frank Vandenbroucke is één van de vele pionnen binnen het team. Natuurlijk hoop ik dat hij schittert. Wie zou dat niet doen? Het is echter afwachten hoe hij zich voelt. Dit seizoen staat de teller al op een. Niemand minder dan onze neoprof Maximme Vantomme was er in Gabon als de kippen bij om onze eerste ploegzege te laten optekenen. Ik hoop dat de rest van de mannen zich aan deze prestatie optrekt. Ik zou graag winnen, of mijn renners een knalprestatie zien neerzetten in koersen als Dwars door Vlaanderen, GP Cerami, de Driedaagse van West-Vlaanderen, de Vierdaagse van Duinkerke en noem maar op. De echt zware klassiekers zijn voor ons wellicht te hoog gegrepen, al kan ik er niet omheen dat onze ploeg in de breedte sterker is geworden in vergelijking met vorig jaar. Misschien moeten wij wel gaan voor twintig zeges dan."

Het budget van de ploeg is 2,5 miljoen euro.

De 24 renners (12 Belgen, 3 Fransen, 3 Nederlanders, 2 Litouwers, 2 Estlanders, 1 Duitser, 1 Rus):
Igor Abakoumov (Bel), Jan Boyen (Bel), Geoffrey Coupe (Bel), Mathieu Criquielion (Bel), Gregory Habeaux (Bel), Sven Nevens (Bel), Geert Omloop (Bel), Jarno Van Mingeroet (Bel), Frank Vandenbroucke (Bel), James Vanlandschoot (Bel), Geert Verheyen (Bel), Yohan Cauquil (Fra), Hans Dekkers (Ned), Frank Dressler (Dui), Mathieu Drouilly (Fra), Vytautas Kaupas (Lit), Kalle Kriit (Est), Guennady Mikhailov (Rus), Jens Mouris (Ned), Martial Ricci Poggi (Fra), Mindaugas Striska (Lit), Janek Tombak (Est), Stefan Van Dijk (Ned) en Maxime Vantomme (Bel) Sportdirecteurs: Jef Braeckevelt en Wim De Wolf.