Iets meer dan anderhalf jaar nadat de wet op de adoptie door homo's in werking trad, hebben al vijftien kinderen onderdak gevonden bij een homokoppel in ons land.
Dat zegt Anne Ottevaere van de dienst adoptie bij de Federale Overheidsdienst Justitie. Frankrijk werd dinsdag veroordeeld door het Europees Hof omdat het de homoadoptie nog steeds weigert. "De Franse wet stipuleert dat alleenstaanden van minstens 28 jaar of getrouwde koppels kandidaat zijn voor adoptie", stelt Ottevaere.

"In België hoeft een koppel niet getrouwd te zijn, ook al is het homohuwelijk wettelijk geregeld. Een verklaring van samenwoning of drie jaar samen leven volstaat. Voor alleenstaanden ligt de minimumleeftijd op 25 jaar."

Sinds 18 mei 2006 - toen de nieuwe adoptiewet in werking trad - werden al vijftien homoadopties geregistreerd in België, telkens door een lesbisch koppel. In het merendeel van de gevallen gaat het om koppels waarbij de ene persoon de kinderen van de andere adopteert.

Bij de vijftien adopties is er geen enkele grensoverschrijdende. "De obstakels bij een dergelijke adoptie zijn talrijk", zegt Ottevaere. "Er moet onder meer rekening worden gehouden met de wetgeving in het andere land. Daar is de homoadoptie vaak niet toegelaten, of gelden andere regels voor leeftijd en burgerlijke staat."