De Crem herziet contract Piranha-voertuigen
Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft beslist het contract te herzien voor de aankoop van pantservoertuigen van het type Piranha III die uitgerust zijn met kanonnen van 90 millimeter. De toenmalige minister van Defensie, André Flahaut (PS), reageerde geïrriteerd.
De toenmalige minister van Defensie had beslist om de pantservoertuigen aan te kopen, maar De Crem liet vandaag weten dat de voertuigen niet zullen worden aangekocht: ‘Ik heb beslist het contract voor de aankoop van de AIV’s (‘Armoured Infantry Vehicles’) met een kanon van 90 mm te herzien omdat ze niet voldoen aan de internationale standaarden voor dat type wapens’, verklaarde hij.

Flahaut reageerde geïrriteerd op de beslissing van zijn opvolger. ‘Ik denk dat het opnieuw om aankondigingspolitiek gaat’, vertelde hij. ‘Komen zeggen dat het materiaal niet overeenstemt met de veiligheidsnormen, is mezelf en de militaire verantwoordelijken die bij de keuze betrokken waren in diskrediet brengen’, vindt de Franstalige socialist. Hij benadrukt dat hij de voorbije acht jaar alles in het werk heeft gesteld om de veiligheid van het personeel te garanderen. Verder verwijt Flahaut zijn opvolger niet duidelijk te hebben gezegd dat zijn beslissing was ingegeven door besparingsoverwegingen.

700 miljoen euro

De regering Verhofstadt plaatste in januari 2006 bij het Zwitserse Mowag een bestelling van 242 6x6-pantservoertuigen van het type Piranha III. Het prijskaartje van deze bestelling bedroeg 700 miljoen euro. Het ging om verschillende soorten pantserwagens waarvan een variant is uitgerust met een 90 mm-kanon dat wordt vervaardigd door Cockerill Maintenance and Ingénierie (CMI).

Over de aankoop ontstond een polemiek tussen de voorstanders van het kaliber - onder wie Flahaut - en diegenen die pleitten voor een groter en krachtiger kaliber. De Leopard-voertuigen die de AIV’s vervangen hebben een kanon van 105 mm en de recentere, zware tanks beschikken over een kanon van 120 mm, zo stellen de tegenstanders. In de bevoegde Kamercommissie noemde De Crem de aankoop al een slechte keuze.