De 25-jarige Amerikaanse atleet Justin Gatlin, olympisch kampioen op de 100 meter sprint, gaat bij het Internationaal Sporttribunaal TAS tegen zijn dopingschorsing in beroep.
Hij hoopt op die manier toch nog deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen in Peking.

Gatlin werd aanvankelijk voor acht jaar geschorst door het Amerikaans Antidopingagentschap. Die straf zag hij drie weken terug in beroep tot vier jaar herleid. Gatlin gaat echter voor de vrijspraak.

Gatlin testte op 22 april 2006 positief op testosteron. Het was zijn tweede vergrijp. In 2001 werd hij al eens op het gebruik van amfetamines betrapt. Zijn schorsing is ingegaan met terugwerkende kracht en loopt tot 24 mei 2010. Gatlin is dan 28 jaar oud. Gatlin verloor al zijn resultaten sinds zijn positieve controle, ook zijn evenaring van het wereldrecord van de Jamaicaan Asafa Powell (9.77).

De wereldkampioen van 2005 op de 100 en 200 meter contesteert het resultaat van de antidopingtest niet. Hij zegt wel nooit bewust een verboden product genomen te hebben. Volgens hem is hij mogelijk geflikt door een masseur die hem via een crème het verboden product toediende.

Gatlin riskeerde een schorsing voor het leven, maar het Amerikaans Antidopingagentschap hield rekening met verzachtende omstandigheden bij zijn eerste positieve test, die hij aflegde toen hij nog junior was.