De infrastructuur in de Gazastrook dreigt 'totaal in te storten' door de Israëlische blokkade. Dat zegt de woordvoerder van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) dinsdag. De Verenigde Naties waarschuwden dat de Palestijnen een 'algemene armoedecrisis doormaken die steeds erger wordt'.
Donderdag sloot Israël alle toegangswegen tot de Gazastrook af als vergelding voor de raketaanvallen vanuit het gebied op Israël. Hierdoor kwam de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook zondagavond zonder brandstof te zitten.

Zowat 800.000 mensen moesten het zonder stroom stellen. Dinsdag liet Israël wat brandstof toe, waardoor de energiecentrale van Gaza weer op gang kwam.

De blokkade heeft 'een enorme menselijke kost en we hebben Israël gevraagd om onmiddellijk alle represaillemaatregelen op te heffen', zei Dorothea Krimitsas van het Rode Kruis. 'De infrastructuur dreigt volledig in te storten.'

Ziekenhuizen beschikken niet over de nodige middelen en er is een tekort aan stroom. 'Veel medicijnen ontbreken en de stocks moeten opnieuw samengesteld worden, anders moeten de ziekenhuizen hun deuren sluiten', stelt Krimitsas. Unicef deelt de ongerustheid van het Rode Kruis.

'Er is een algemene en groeiende armoedecrisis, een stijging van de werkeloosheid, een achteruitgang van de levensomstandigheden en een enorme aanslag op de waardigheid van de Palestijnen', zei Maxwell Gaylard, humanitair coördinator van de VN.

Gaylard merkte op dat 79 procent van de gezinnen in de Gazastrook in armoede leven en dat de werkloosheidsgraad 32,3 procent bedraagt. Palestijns minister van Planificatie, Samir Abdallah, onderstreepte dat meer dan een miljoen Palestijnen afhankelijk zijn van humanitaire hulp.

Het VN-agentschap voor de Vluchtelingen riep Israël op de grensposten te openen, die sinds donderdag gesloten zijn. Ook Palestijns president Mahmoud Abbas stelde dat Israël de blokkades moet opheffen. Dat zei hij in een onderhoud met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen.