Mocht de huidige of toekomstige regering beslissen om de kerncentrales langer open te houden, zal het parlement de wet moeten wijzigen.
De levensduur van de centrales kan niet via een koninklijk besluit geregeld worden. Dat meent alvast het advocatenbureau Stibbe, dat in opdracht van de oranje-blauwe onderhandelaars de juridische bezwaren van een eventuele verlenging onderzocht.

Tijdens de formatiegesprekken kwamen de oranje-blauwe partijen overeen om de meeste kerncentrales langer open te houden. Twee centrales zouden, zoals voorzien door de wet, in 2015 gesloten worden.

Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet ondervroeg dinsdag minister van Begroting Yves Leterme (CD&V) over de studie en kreeg er een exemplaar van. Nollet meent alvast dat de studie van Stibbe de stelling van Ecolo dat de verlenging een slechte zaak is, versterkt.

Nochtans zegt Stibbe dat het voorstel van oranje-blauw 'niet op onoverkomelijke bezwaren zou moeten stuiten, zolang de verlenging van de sluitingsdatum gepaard gaat met maatregelen die de effectieve marktwerking bevorderen'. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat een verlenging de dominante marktpositie van Suez (Electrabel) niet versterkt.

De levensduur van de kerncentrales verlengen kan niet zomaar op basis van de wet op de kernuitstap, die onder de paars-groene regering werd gestemd, meent Stibbe. Die wet zegt dat de verlenging bij koninklijk besluit beslist zou kunnen worden als de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt. Maar volgens Stibbe is dat een 'te smalle basis' omdat zo'n KB te gemakkelijk aangevochten zou kunnen worden.

Nollet ondervroeg Leterme dinsdag over de kost van de studies rond de kernuitstap (naast die van Stibbe was er ook een studie van KPNG, red.) die de oranje-blauwe onderhandelaars via de regering van lopende zaken hadden besteld . Die kostten in totaal 80.000 euro. De betaling hiervan moet nog door de ministerraad worden goedgekeurd. Nollet vindt dat klimaatminister Paul Magnette (PS) het dossier niet op de regeringstafel moet brengen. 'Het is niet aan de belastingbetaler om die studies te betalen', zegt hij.

Minister Leterme zei dat hij een regeling wil uitwerken rond de middelen waarmee een formateur of informateur moest werken.