Vermeersch is grootste intellectueel van Vlaanderen
Etienne Vermeersch, filosoof en emeritus professor aan de Universiteit Gent, is de grootste intellectueel van Vlaanderen. Dat blijkt tenminste uit een rondvraag van het weekblad Knack bij honderd prominente Vlamingen.
Knack vroeg aan honderd Vlamingen die het maatschappelijk debat op de voet volgen, wie het zwaarst weegt op dat maatschappelijk debat. Uit een daarop samengestelde 'intellectuele hitparade' eindigde Vermeersch op de eerste plaats, voor socioloog Luc Huyse en hoogleraar en vicerector aan de Universiteit Antwerpen Bea Cantillon.

De 73-jarige Vermeersch is volgens de respondenten in Knack sinds zijn aantreden als hoogleraar aan de Universiteit Gent in 1967 aanwezig in zowat alle vertakkingen van het maatschappelijk debat. Hij vertolkte gedurende die periode radicale standpunten over onder meer Vlaams Belang, euthanasie, Belgische politiek en milieufilosofische onderwerpen.

‘Ik heb een hekel aan verwijzingen naar intellectuelen als zouden dat mensen zijn die de waarheid in pacht hebben. Voor mij is ieder mens een intellectueel, ieder mens die nadenkt over de manier waarop hij samenleeft met andere mensen’, aldus de laureaat in een reactie.

De top tien (met enkele ex-aequo's) wordt vervolledigd door Tom Lanoye, Karel De Gucht, Godfried Danneels, Rik Van Cauwelaert, Mark Elchardus, Carl Devos, Bart De Wever, Yves Desmet en Philippe Van Parijs.

In 1989 hield het intussen verdwenen blad De Nieuwe Maand al eens een gelijkaardige enquête. Etienne Vermeersch strandde toen op de tweede plaats, na de intussen overleden filosoof Leo Apostel. Uit die lijst van bijna twintig jaar geleden haalt behalve Vermeersch enkel Luc Huyse nog de nieuwe shortlist.

Zij stonden destijds in het gezelschap van onder meer Jaap Kruithof, Hugo Claus, Manu Ruys en Marc Reynebeau.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in